Otkrijte kada, gdje i kako snimamo slike od 360°

Upoznajte Googleovu šarenu Street View opremu i saznajte kako snimamo slike od 360° za unapređenje karte svijeta.

Prikupljanje slika za Google Street View
Google Street View – animacijski automobil za snimanje slika

Izvori fotografije

Dva su izvora fotografija Street Viewa – Google i naši suradnici.

Naš sadržaj
Sadržaj suradnika

Naš sadržaj

Sadržaj u vlasništvu Googlea ima oznaku "Street View" ili "Google karte". Lica i registarske pločice na našim se slikama automatski zamućuju.

Pojedinosti o pravilima

Slika Google Street Viewa iz Petre u Jordanu

Sadržaj suradnika

Korisničkom sadržaju pridružen je naziv računa koji se može kliknuti ili dodirnuti, a u nekim slučajevima i profilna slika.

Pojedinosti o pravilima

Doprinesite Street Viewu

Slika Google Street Viewa – Federico Debetto mapira Zanzibar

Gdje izvršavamo mapiranje ovaj mjesec

Vozimo se i pješačimo širom svijeta kako bismo vam mogli pružiti slike koje će poboljšati vaš doživljaj i pomoći vam da otkrijete svijet oko sebe. Ako želite mahnuti našem timu, u nastavku provjerite kada će biti u vašoj blizini.

Datum Okrug
Datum Okrug

Zbog čimbenika na koje ne možemo utjecati (vremenski uvjeti, zatvorene ceste itd.) naši automobili ponekad neće raditi ili može doći do malih izmjena. Također napominjemo da određeni gradovi navedeni na popisu mogu uključivati i obližnje manje gradove ili mjesta.

Oprema spremna za otkrivanje svjetskih čuda

Posjetili smo nevjerojatna mjesta na svih sedam kontinenata i slijedi još mnogo toga. Prije polaska razmišljamo o brojnim čimbenicima, uključujući teren, klimatske uvjete i gustoću naseljenosti, kako bismo mogli upotrebljavati odgovarajuće uređaje i snimati najbolje slike.

Automobil projekta Street View

Automobil projekta Street View, opremljen sustavom kamera na krovu, dio je opreme koji najviše koristimo i pomogao nam je snimiti fotografije na više od deset milijuna kilometara širom svijeta, uključujući i konja koji jede bananu.
Automobil projekta Street View

Trekker

Ovaj prijenosni sustav kamere može se koristiti kao ruksak ili se može postaviti na vrh kamioneta, motornih sanjki ili motocikla. Omogućuje nam snimanje slika u uskim ulicama ili na mjestima do kojih možemo doći samo pješice, kao što je citadela Inka Machu Picchu.
Trekker

Google Street View – oživljavanje karata uz animacije

Nakon što završimo sa snimanjem slika, vrijeme je da ih donesemo na vaše zaslone. Kratak uvid u ono što naš tim radi iza kulisa.

 • Prikupljanje slika

  Prvo se moramo voziti uokolo i fotografirati lokacije koje ćemo pokazati u Street Viewu. U obzir uzimamo brojne čimbenike, uključujući vrijeme i gustoću naseljenosti različitih područja, da bismo utvrdili kada i gdje možemo dobiti najbolje slike.

 • Poravnanje slika

  Kako bismo svaku sliku pridružili odgovarajućoj geografskoj lokaciji na karti, kombiniramo signale sa senzora na automobilu koji mjere GPS, brzinu i smjer. To nam pomaže rekonstruirati točnu rutu automobila, pa čak i nagnuti i poravnati slike po potrebi.

 • Pretvaranje fotografija u fotografije od 360 stupnjeva

  Da bi se u fotografijama od 360 stupnjeva izbjegle praznine, fotoaparati su postavljeni jedan pored drugog i snimaju slike koje se malo preklapaju, a mi zatim spajamo te fotografije u jednu sliku od 360 stupnjeva. Zatim primjenjujemo posebne algoritme za obradu slike da ublažimo "šavove" i stvorimo gladak prijelaz.

 • Prikazivanje prave slike

  Brzina kojom se tri lasera na automobilu odbijaju od površine odaje nam udaljenost zgrada ili objekata te nam omogućuje konstruiranje trodimenzionalnog modela svijeta. Kada se pomaknete na područje u daljini na Street Viewu, taj model utvrđuje najbolju panoramu za prikaz te lokacije.

Gdje smo bili?

Plava područja na karti pokazuju gdje je Street View dostupan. Povećajte sliku za prikaz više pojedinosti ili pregledajte taj sadržaj putem naših web-lokacija i aplikacija.

Saznajte više