Povezujte se odgovorno

U čestim razgovorima s roditeljima tinejdžera saznali smo da ih jako brine praćenje aktivnosti njihove djece na mreži. Ako upoznate svoje tinejdžere s osnovama odgovornog digitalnog državljanstva, pomoći ćete im da donesu prave odluke kada ne budete uz njih. Trebali bi znati kako reagirati u društvenim situacijama na mreži, kako prijaviti zloupotrebu i kome se obratiti za pomoć. Saznajte više o tome kako započeti takav razgovor s članovima obitelji.

  • Osobne podatke otkrivajte samo kada to morate

    Pronađite kratke savjete za poučavanje obitelji o mrežnom ugledu.

    Pročitajte više

  • Uspostavljajte pametne veze

    Slijedite ove jednostavne savjete za poučavanje obitelji o zdravim i štetnim odnosima na mreži.

    Pročitajte više

  • Suprotstavite se, nemojte samo promatrati

    Bilo da se događa na mreži ili u stvarnom svijetu, zlostavljanje boli. Objasnite svojim tinejdžerima koja je komunikacija na webu prihvatljiva, a koja nije.

    Pročitajte više

Sigurnosni alati

Otkrijte Googleove sigurnosne alate koji su osmišljeni tako da pomognu vašoj obitelji pratiti svoj ugled na mreži.

YouTube

Upravljanje komentarima na YouTubeu

Ako netko komentira vaše videozapise ili kanal na način koji vam se ne sviđa, možete ga blokirati na usluzi YouTube. To znači da neće moći komentirati vaše sadržaje niti vam slati privatne poruke.

Saznajte više

Da biste blokirali nekog na usluzi YouTube, posjetite njegovu stranicu kanala s URL-om sličnim ovome: www.youtube.com/korisnik/IME.

Na njegovoj kartici "O korisniku" kliknite ikonu zastavice.

Na kraju kliknite "Blokiraj korisnika".

YouTube

Podijelite videozapise s pravom publikom

Bilo da želite zadržati videozapis privatnim, dijeliti ga s nekoliko prijatelja ili ga objaviti cijelom svijetu, možete odabrati odgovarajuću postavku privatnosti. Za videozapise na YouTubeu zadana je postavka "Javno", ali možete je lako promijeniti u "Postavkama privatnosti" prilikom prijenosa videozapisa. Ako se kasnije predomislite, možete promijeniti privatnost već prenesenog videozapisa.

Saznajte više

Da biste promijenili postavke privatnosti, otvorite Upravitelj videozapisa.

Pronađite videozapis koji želite promijeniti i kliknite gumb "Uredi".

Idite na padajući izbornik "Postavke privatnosti".

Odaberite "Javno" da biste dijelili sa svima, "Nenavedeno" da biste dijelili s korisnicima koji imaju vezu s videozapisom ili "Privatno" da biste dijelili s određenim korisnicima.

Kliknite "Spremi izmjene".

Google+

Spriječite neželjene komentare ili oznake

Ako ne želite vidjeti nečije postove na usluzi Google+, možete blokirati tu osobu tako što ćete na njezinom profilu odabrati Prijavi/blokiraj [ime osobe]. Također možete zanemariti određene postove kako se više ne bi prikazivali u vašem streamu.

Saznajte više

Da biste blokirali nekog na računalu, idite na njegov profil.

Na bočnoj strani profila kliknite Prijavi/blokiraj [ime osobe].

Potvrdite da želite blokirati tu osobu.

Google+

Odabir ažuriranja koja će se prikazivati u streamu

Što ako vas netko doda u svoje krugove, a niste zainteresirani za interakciju s tom osobom? Ako osobu ne želite blokirati, možete je zanemariti. Ako zanemarite korisnika, više nećete primati ni njegove obavijesti niti obavijesti s njegove stranice.

Saznajte više

Otvorite Google+.

Idite na profil/stranicu tog korisnika.

Kliknite strelicu ispod njegove fotografije na profilu i informacija.

Odaberite "Zanemari [osobu/stranicu]".

YouTube

Upravljajte komentarima o svojim videozapisima

Moderiranje komentara na kanalu usluge YouTube vrlo je lako. Možete izbrisati komentare ili zadržati objavljivanje komentara određenih osoba ili komentara s određenim ključnim riječima dok ih ne pregledate.

Saznajte više

Da biste moderirali komentare, kliknite strelicu u gornjem desnom dijelu komentara. Prikazat će se opcije.

Ako želite ukloniti komentar s YouTubea, kliknite opciju "Ukloni".

Ili kliknite "Blokiraj pristup kanalu" kako biste spriječili korisnika da objavljuje komentare na videozapisima i vašem kanalu.

U Postavkama komentara možete zahtijevati odobravanje svih novih komentara prije objavljivanja ili možete onemogućiti komentare.

Postavke komentara omogućuju vam postavljanje filtara za osobe koje mogu komentirati na vašem kanalu. Možete blokirati i komentare s određenim riječima.

Pogledajte još sigurnosnih alata