Izbjegavanje prijevara

Vjerojatno niste dobili na lotu. Niti možete napraviti toliko posla od kuće. A i ta bi ponuda također mogla biti predobra da bi bila istinita.

Web može biti sjajno mjesto, ali nemaju svi na njemu dobre namjere. Slijede tri jednostavna načina za izbjegavanje prevaranata i očuvanje sigurnosti na webu:

Ne primajte darove od stranaca

Poruka u kojoj vam se čestita na tome što ste baš vi milijunti posjetitelj neke web-lokacije, nudi vam tablet ili neku drugu nagradu ako ispunite anketu ili promovira načine za brzo bogaćenje ili zapošljavanje ("Obogatite se brzo radeći od kuće samo dva sata dnevno!"), vrlo vjerojatno nema dobre namjere. Ako vam netko kaže da ste pobjednik u nagradnoj igri i od vas traži da ispunite obrazac s osobnim podacima, odolite iskušenju i ne počinjite ispunjavati obrazac. Čak i ako ne pritisnete gumb "Pošalji", možda ipak šaljete svoje podatke kradljivcima identiteta samim time što ste počeli unositi podatke u njihove obrasce.

Ako vidite poruku od nekoga koga inače poznajete, ali poruka ne djeluje kao da dolazi od te osobe, možda su račun te osobe ugrozili računalni kriminalci koji pokušavaju od vas dobiti novac ili podatke, stoga budite oprezni kako odgovarate. Uobičajena je taktika da se od vas traži da hitno pošaljete novac toj osobi jer se ona navodno nalazi u nevolji u inozemstvu ili joj je navodno ukraden telefon pa je ne možete nazvati. U poruci se također može tražiti da kliknete vezu da biste pogledali sliku, članak ili videozapis koji će vas zapravo odvesti na web-lokaciju koja može ukrasti vaše podatke, stoga razmislite prije nego što kliknete.

Istražite malo

Kada kupujete na internetu, istražite trgovca i budite oprezni kada naiđete na sumnjivo niske cijene, isto kao što biste učinili dok kupujete u lokalnoj trgovini. Dobro istražite ponude na internetu koje se čine predobrima da bi bile istinite. Nitko ne želi biti namamljen na kupnju lažne robe. Osobe koje obećavaju skupe proizvode ili usluge po 90% sniženoj cijeni ili besplatno, a za koje uobičajeno ne postoji popust, vjerojatno imaju zle namjere. Ako upotrebljavate Gmail i pogledate e-poruku za koju naš sustav kaže da bi mogla biti prijevara, duž vrha zaslona može se prikazati odgovarajuće upozorenje. Ako se upozorenje prikaže, razmislite još jednom prije nego što na nju odgovorite.

Pazite na prijevare u kojima se upotrebljava robna marka Google. Google ne vodi lutriju. Također ne naplaćuje obuku za nove zaposlenike. Ako primite e-poruku u kojoj piše da vas je Google zaposlio, ali prije početka rada morate platiti naknadu za obuku, to je prijevara. Pazite se i osoba koje tvrde da prodaju automobile putem usluge Google novčanik. Saznajte više o različitim prijevarama u kojima se upotrebljava robna marka Google.

U slučaju sumnje, igrajte na sigurno

Imate loš predosjećaj o nekoj ponudi? Vjerujte instinktu! Samo kliknite oglase ili kupujte proizvode na web-lokacijama koje su sigurne, recenzirane i pouzdane.

Mnoge platforme za kupnju na internetu imaju pouzdane trgovačke/prodajne programe. Ti prodavatelji uobičajeno imaju vidljivo istaknuti znak odobrenja na svojim profilima. Pregledajte smjernice platforme za kupnju kako biste provjerili jesu li znak odobrenja ili certifikat legitimni. Ako se na platformi ne nudi sličan program, obratite pažnju na broj recenzija i njihovu kvalitetu.

A ako ste kliknuli ili vidjeli zlonamjeran oglas na Googleu, javite nam to kako bismo poduzeli odgovarajuće radnje.