Sprječavanje krađe identiteta

Baš kao obični provalnici i lopovi, i kriminalci na webu imaju različite metode za krađu osobnih podataka i novca. Kao što ni provalniku ne biste dali ključ svoje kuće, isto se tako morate zaštititi od prijevare i krađe identiteta na internetu. Upoznajte se s uobičajenim trikovima kriminalaca kako biste se zaštitili od prijevara i krađa identiteta na internetu. Evo nekoliko jednostavnih savjeta.

Ne odgovarajte na sumnjivu e-poštu, izravne poruke ili web-stranice koje od vas traže osobne ili financijske podatke.

Uvijek budite na oprezu kad se u porukama ili na web-lokacijama od vas traže osobni podaci ili kada vas poruke upućuju na nepoznatu web-stranicu na kojoj se traže bilo koji od sljedećih podataka:

  • korisnička imena
  • zaporke
  • osobni identifikacijski broj
  • brojeve bankovnog računa
  • PIN-ove
  • potpune brojeve kreditnih kartica
  • djevojačko ime vaše majke
  • vaš rođendan

Ne ispunjavajte obrasce ili zaslone za prijavu na koje možda vodi veza iz tih poruka. Ako netko sumnjiv traži da ispunite obrazac i navedete svoje osobne podatke, odolite iskušenju i ne počinjite ispunjavati obrazac. Čak i ako ne stisnete gumb "Pošalji", možda ipak šaljete svoje podatke kradljivcima identiteta samim time što ste počeli unositi podatke u njihove obrasce.

Ako vidite poruku od nekoga koga inače poznajete, ali poruka ne djeluje kao da dolazi od te osobe, možda su račun te osobe ugrozili računalni kriminalci koji pokušavaju od vas dobiti novac ili podatke, stoga budite oprezni kako odgovarate. Uobičajena je taktika da se od vas traži da hitno pošaljete novac toj osobi jer se ona navodno nalazi u nevolji u inozemstvu ili joj je navodno ukraden telefon pa je ne možete nazvati. U poruci se također može tražiti da kliknete vezu da biste pogledali sliku, članak ili videozapis koji će vas zapravo odvesti na web-lokaciju koja može ukrasti vaše podatke, stoga razmislite prije nego što kliknete.

Nikad ne unosite svoju zaporku ako ste na neku web-lokaciju došli slijedeći vezu u nepouzdanoj e-poruci ili chatu.

Čak i ako mislite da se radi o pouzdanoj web-lokaciji, primjerice, vašoj banci, bolje je ići izravno na web-lokaciju putem knjižne oznake ili upisivanjem adrese web-lokacije u preglednik.

Ne šaljite svoju zaporku e-poštom i ne dijelite je s drugima.

Vaše su zaporke ključ vaših računa i usluga na internetu pa biste trebali paziti kome ih dajete, isto kao i u životu izvan interneta. Legitimne web-lokacije i usluge neće od vas tražiti da im pošaljete svoju zaporku e-poštom, stoga ne odgovarajte ako dobijete takav zahtjev.

S obzirom na njihovu važnost, uvijek biste trebali dobro razmisliti prije nego što odlučite podijeliti zaporku s drugima, čak i kad su u pitanju prijatelji i obitelj. Kada dijelite zaporke, veći je rizik da će neko zloupotrijebiti vaše račune tako što će pristupiti podacima kojima ne želite da se pristupa ili upotrijebiti vaš račun na način koji ne odobravate. Na primjer, ako s nekime podijelite zaporku e-pošte, ta bi osoba mogla pročitati vaše osobne e-poruke, pokušati upotrijebiti vaš račun za pristup nekim drugim uslugama na internetu koje možda upotrebljavate, primjerice, bankovne ili društvene web-lokacije, ili upotrijebiti vaš račun za lažno predstavljanje u vaše ime. I naposljetku, kada s nekime podijelite zaporku, morate se pouzdati u to da će je taj netko čuvati na sigurnom te je neće namjerno ili slučajno podijeliti s drugima.

Budite pažljivi kada se od vas traži da se prijavite na internetu

Provjerite signale o vezi s web-lokacijom.

Najprije pogledajte izgleda li URL u adresnoj traci preglednika kao stvarni URL. Provjerite također počinje li web-adresa slovima https://, što znači da je veza s web-lokacijom kriptirana i otpornija na "njuškanje" ili manipuliranje. Neki preglednici u adresnoj traci uz https:// prikazuju i ikonu lokota kako bi jasnije naznačili da je veza kriptirana te da ste sigurnije povezani.

Prijavite sumnjive e-poruke i prijevare

Većina vam pružatelja usluge e-pošte, uključujući Gmail, to omogućuje. Ako nam prijavite sumnjivu poruku na usluzi Gmail, lakše ćemo blokirati korisnika i spriječiti daljnju isporuku njegovih e-poruka, a naš tim za sprječavanje zloupotrebe lakše će zaustaviti buduće napade.