Pravila za pouzdane fotografe Street Viewa

Ova se pravila primjenjuju na sve sudionike programa Pouzdani fotografi Street Viewa koji prikupljaju slike u ime svojih klijenata za upotrebu na Googleovim proizvodima.

Naša pravila za pouzdane fotografe Street Viewa obuhvaćaju četiri područja:


Uvjeti transparentnosti

Kako bi klijenti u potpunosti shvatili koje prednosti nudi prijenos slika na Googleove proizvode, moraju imati odgovarajuće informacije koje će im pomoći u donošenju utemeljenih odluka. Stoga od svih sudionika programa pouzdanih fotografa zahtijevamo transparentnost u pogledu informacija koje utječu na te odluke. Osim ispunjavanja zahtjeva u nastavku, sudionici programa pouzdanih fotografa moraju poduzeti razumne mjere da klijentima dostave druge relevantne informacije na zahtjev.

Kad prodajete fotografske usluge, važno je da utjelovljujete istu transparentnost i da budete svjesni obaveza i prava koja se odnose na druge osobe, robne marke i lokalne zakone.

Ikona troškova i naknada za uslugu

Troškovi i naknade za uslugu

Sudionici programa pouzdanih fotografa često naplaćuju naknadu za vrijedne usluge koje nude, a kupci slika trebali bi znati hoće li im se ta naknada naplatiti. Kao minimalna mjera, prije svake prve prodaje korisnicima trebate poslati pisanu obavijest o mogućim naknadama i troškovima na fakturama.

To je posebno važno za kupce slika koji imaju manji proračun i možda nemaju resurse ili iskustvo kupaca slika na veliko. Na taj će način znati što mogu očekivati od suradnje s pouzdanim fotografom Street Viewa.

Ikona iskrenog predstavljanja

Iskreno predstavljanje

Kao sudionik programa Pouzdani fotografi Street Viewa ne smijete se predstavljati na način koji sugerira da ste Googleov zaposlenik. Iskreno se predstavite kao u potpunosti neovisna tvrtka i informirajte klijente o ograničenoj ulozi koju Google ima kao izdavačka usluga.

Ikona pojedinačne odgovornosti

Pojedinačna odgovornost

Iako su objavljene slike obično vidljive na Google kartama za nekoliko sekundi, te se slike naknadno mogu odbaciti ako nisu u skladu s pravilima o korisničkom sadržaju na Kartama ili uvjetima pružanja usluge Google karte.

 • Ako Google karte uklone naručene slike, rješavanje poteškoća ostaje odgovornost fotografa i vlasnika tvrtke.
 • Preporučujemo da fotografi brzo isprave ili zamijene slike koje nisu u skladu s našim pravilima – i pobrinu se da budu odobrene za Google karte – ili u cijelosti vrate sredstva klijentu u slučaju da poteškoće nije moguće riješiti.

Ikona vlasništva nad slikom

Vlasništvo nad slikom

Preporučujemo da fotografi i vlasnici tvrtki prije početka suradnje sklope pisani sporazum koji određuje uvjete ugovora, jamstvo i buduća vlasnička prava.

 • Svakako odredite tko će biti vlasnik slika nakon dovršetka fotografiranja. Ako fotograf zadržava vlasništvo, pobrinite se da vlasnik tvrtke zna na koji način može upotrebljavati slike bez kršenja autorskih prava fotografa. Ista se slika ne smije objaviti dva puta na dva računa (kao što su račun fotografa i vlasnika tvrtke).

Ikona za pridržavanje lokalnih zakona

Pridržavanje zakona

Prilikom pružanja usluga klijentima svakako se pridržavajte svih primjenjivih zakona. Nemojte lažno predstavljati svoje vještine ni završnu kvalitetu rada koji izvodite. Svakako sklopite i odgovarajuće osiguranje potrebno za izvršavanje posla za koji ste angažirani.

Ikona za vidljivost slike

Vidljivost slike

Google će rangirati slike na Google kartama ne uzimajući u obzir ugovorni ili komercijalni sporazum između trećih strana, uključujući ugovore između vlasnika tvrtki i fotografa. Činjenica da je vlasnik tvrtke platio profesionalnom fotografu za fotografiranje ne utječe na rangiranje slika ni njihovo prikazivanje na Google kartama.

Ikona za nepostojanje sukoba interesa

Nepostojanje sukoba interesa

Neki Googleovi programi, posebice Lokalni vodiči, zahtijevaju sudjelovanje na neprofesionalnoj osnovi (npr. da ne dobivate naknadu za sadržaj koji doprinesete). Ako nudite usluge za najam (primjerice, oglašavate se kao pouzdani fotograf Street Viewa), važno je da te profesionalne usluge ne kombinirate ni s kojim drugim neprofesionalnim uslugama koje podrazumijevaju nepristranost (poput mogućnosti da objavite ocjenu ili recenziju kao lokalni vodič).

Vrh stranice Ikona vrha stranice


Odgovarajuća upotreba Googleovih robnih marki

Samo fotografi ili tvrtke koje su stekle status pouzdanih mogu upotrebljavati robnu marku Street View Google karata i značku pouzdanog fotografa kao marketinške elemente. S obzirom na to da ste pouzdani fotograf, pozivamo vas da ih iskoristite kako biste istaknuli svoj status. Pouzdani profesionalci mogu upotrebljavati značku pouzdanog fotografa, logotip i originalne elemente robne marke, uključujući Google karte i Street View ili bilo koje druge povezane logotipove. U nastavku su navedene neke stvari koje smijete odnosno ne smijete raditi s njima. Ako smatrate da netko krši Googleovu dopuštenu upotrebu naših elemenata robne marke, to možete prijaviti ovdje. Za sve ostale elemente robne marke Google neprikladnu upotrebu možete prijaviti ovdje.

Ikona za upotrebu značke pouzdanog fotografa

Upotreba značke pouzdanog fotografa

 • Upotrebljavajte značku pouzdanog fotografa i originalne elemente robne marke samo ako ste certificirani član programa Pouzdani fotografi Street Viewa.
 • Prikazujte značku pouzdanog fotografa samo na bijeloj pozadini s dovoljno ispune, bez obzira na to gdje je postavite.
 • Značku pouzdanog fotografa koristite samo u kombinaciji sa svojim imenom ili nazivom i logotipom tvrtke.
 • Značku pouzdanog fotografa i originalne elemente robne marke možete upotrebljavati na web-lokacijama, u prezentacijama, na poslovnoj odjeći i tiskanom prodajnom materijalu.
 • Pazite da značka i originalni elementi robne marke ne budu najuočljiviji elementi na stranici/odjeći.
 • Nije dopušteno mijenjati značku Pouzdanih fotografa, logotipove ni tekstne logotipove Google karata ili Street Viewa, uključujući dodavanje grafičkih elemenata, rastezanje slika i njihovo prevođenje.
 • Nemojte koristiti značku na obmanjujući ili uvredljiv način. Na primjer, nemojte upotrebljavati značku na način koji sugerira da Google podržava neki proizvod ili uslugu.

Ikona za prodaju usluga

Prodaja usluga

 • Ponudite profesionalne fotografije od 360° kao jednu od usluga svoje tvrtke.
 • Nemojte u komunikaciji s tvrtkama krivo predstavljati niti skrivati činjenicu da ste dio programa pouzdanih fotografa.
 • Ako nudite usluge najma (npr. oglašavate se kao pouzdani fotograf Street Viewa), njih ne smijete kombinirati sa svojim članstvom u Lokalnim vodičima.

Ikona za upotrebu robne marke na web-lokaciji

Upotreba robne marke na web-lokaciji

 • Nemojte upotrebljavati Google, Google karte, Street View, značku pouzdanog fotografa ili bilo koji drugi Googleov zaštitni znak (ili njemu sličan znak) u nazivu domene.
 • Na svojoj web-lokaciji možete prikazati značku pouzdanog fotografa.

Ikona za upotrebu robne marke na vozilu

Upotreba robne marke na vozilu

 • Ako prikazujete grafičke elemente na vozilu, možete koristiti samo vlastitu robnu marku i logotip.
 • Nemojte upotrebljavati Googleove originalne elemente robne marke, uključujući ikonu Street Viewa, značku i logotip na vozilu.

Ikona za nadir/zenit slika od 360°

Upotreba robne marke u nadiru/zenitu slika od 360°

 • Upotrijebite logotip/naziv tvrtke odgovarajuće veličine kao nadir/zenit. Kriterije o određenim formatima potražite u smjernicama za pravila.
 • Ako robnu marku upotrebljavate u nadiru slika ili na krovu vozila, morate:
  • imati dopuštenje za upotrebu robne marke
  • prikazivati samo sadržaj koji je relevantan (na primjer, promicanje lokalnog turizma) ili je na drugi način ograničen na atribuciju.
 • U slučaju sponzorstva/atribucije za prikazanu robnu marku vrijede sljedeća pravila:
  • ne smije biti popraćena elementima robne marke Google
  • ne smije biti popraćena promotivnim grafičkim ili jezičnim elementima (osim ako je to relevantno za prikazanu lokaciju)
  • mora obuhvaćati tekst "sponsored by" ili odgovarajući prijevod.
 • Značku pouzdanog fotografa ni bilo koju drugu oznaku robne marke Google (uključujući grafičke elemente na krovu koji mogu biti vidljivi fotoaparatu) ne smijete koristiti u nadiru/zenitu slika od 360°.

Osim ovih smjernica obavezno se pridržavajte Googleovih pravila za pravilno korištenje, uvjeta i odredbi robne marke, smjernica za korištenje Gea, i svih ostalih smjernica za Googleove zaštitne znakove.

Ikona za oglašavanje tvrtke u Google Adsu

Oglašavanje tvrtke u Google Adsu

Ako želite, pri oglašavanju svoje tvrtke putem Google Adsa u oglasima možete upotrijebiti pojam "program za pouzdane fotografe". Valja napomenuti da u oglasima ne smijete samostalno upotrebljavati robnu marku "Street View", kao ni neku drugu Googleovu robnu marku.

Upotreba robne marke za ikonu na profilu vaše tvrtke na Googleu

Upotreba robne marke na profilu vaše tvrtke na Googleu

Ako imate profil tvrtke na Googleu, od vas se očekuje da se pridržavate pravila za Profil tvrtke na Googleu, a posebice smjernica za predstavljanje tvrtke na Googleu.

Nemojte upotrebljavati Google, Google karte, Street View ili bilo koji drugi Googleov zaštitni znak (ili njemu sličan znak) u nazivu svojeg profila na Googleu.

Kada dobijete status pouzdanog fotografa, na svoj profil možete prenijeti i značku pouzdanog fotografa.

Napomena: ako se ne pridržavate navedenih smjernica, možete izgubiti status u programu i pravo na upotrebu značke pouzdanog fotografa i drugih originalnih elemenata robne marke.

Vrh stranice Ikona vrha stranice


Zahtjevi kvalitete za slike pouzdanih fotografa

Ikona za kvalitetu slike

Kvaliteta slike

 • 7,5 MP ili veća (3840 piksela x 1920 piksela)
 • Omjer slike 2 : 1
 • Bez praznina oko horizonta na slici
 • Bez značajnih pogrešaka na šavovima
 • Adekvatna detaljnost na svijetlim/tamnim područjima
 • Oštrina: bez zamućenja zbog pokreta, fokusirano
 • Bez efekata ili filtara koji odvlače pozornost

Ikona povezivosti

Povezivost

 • Sve povezane fotografije od 360° moraju održavati jasnu liniju pogleda
 • Snimajte s razmacima od jednog metra u zatvorenom i svaka tri metra na otvorenom
 • Proširite svoju zbirku na ulicu i povećat ćete vjerojatnost da se povežete s nama

Ikona prikladnosti

Prikladnost

 • Pristanak za prikazivanje ljudi i mjesta
 • Zemljopisno točan položaj
 • Bez računalno generiranih prostora
 • Bez atribucije izvan područja nadira
 • Bez sadržaja koji promiče mržnju ili nezakonitog sadržaja

Vrh stranice Ikona vrha stranice


Zabranjeni postupci

Ikona za neprikladan sadržaj

Neprikladan sadržaj

Više o zabranjenom i ograničenom sadržaju možete saznati u pravilima o korisničkom sadržaju na Kartama.

Neprikladan sadržaj možete prijaviti pomoću veze Prijavite problem.

Ikona za pogrešne, obmanjujuće ili nerealne tvrdnje

Pogrešne, obmanjujuće ili nerealne tvrdnje

Želimo da klijenti pouzdanih fotografa Street Viewa donose informirane odluke o radu s pouzdanim fotografima Street Viewa, što znači da morate biti iskreni i izravni kada opisujete svoju tvrtku, usluge i troškove povezane s tim uslugama, kao i rezultate koji vaši klijenti mogu očekivati. Nemojte iznositi pogrešne, obmanjujuće ili nerealne tvrdnje.

Primjeri:

 • lažno tvrdite da ste povezani s Googleom
 • jamčite položaj pri vrhu Google Street Viewa ili Google karata.

Ikona za uznemirujuće, nasilno ili nepouzdano ponašanje

Uznemirujuće, nasilno ili nepouzdano ponašanje

Klijenti Street Viewa trebaju od fotografa Street Viewa dobiti uslugu jednake kvalitete kao da surađuju izravno s Googleom. Nemojte koristiti uznemirujuće, nasilne ili nepouzdane taktike u kontaktu s mogućim ili postojećim klijentima.

Primjeri:

 • stalno nazivanje mogućih korisnika
 • vršenje nepotrebnog pritiska na oglašivača da se registrira ili nastavi surađivati s vašom agencijom
 • nagovaranje drugih korisnika da u vaše ime polažu Googleove certifikacijske ispite
 • krađa identiteta
 • pružanje Google Ads vaučera u zamjenu za novac.

Vrh stranice Ikona vrha stranice


O našim pravilima

Važno je da se upoznate i budete u tijeku s Googleovim pravilima za pouzdane fotografe Street Viewa. Ako smatramo da kršite naša pravila, možemo vas kontaktirati radi provođenja podrobnog pregleda vaših postupaka i zatražiti provođenje korektivnih radnji. U slučaju ozbiljnih ili uzastopnih kršenja pravila možemo vas isključiti iz programa pouzdanih fotografa i obavijestiti vaše klijente o tome. Možemo vam i onemogućiti da doprinosite proizvodima Google karata.

Ta pravila, uz postojeće odredbe i pravila koja se mogu primjenjivati na treće strane, uključuju sljedeće:

Ikona za što se događa ako prekršite pravila

Što se događa ako prekršite pravila

Provjera pridržavanja pravila: u svakom trenutku možemo provjeriti pridržava li se vaša tvrtka pravila za pouzdane fotografe Street Viewa. Ako vam se obratimo kako bismo zatražili pojedinosti u vezi s pridržavanjem pravila, trebate odgovoriti pravovremeno i brzo ispraviti sve što nije u skladu s našim pravilima. Možemo se obratiti i vašim korisnicima kako bismo potvrdili postupate li u skladu s pravilima.

Obavijest o nepridržavanju pravila: ako smatramo da kršite pravila za pouzdane fotografe Street Viewa, obično ćemo vas kontaktirati kako bismo od vas zatražili da poduzmete korektivne mjere. Ako ne uspijete napraviti tražene ispravke u zadanom roku, možemo poduzeti određene mjere. U slučaju ozbiljnih ili uzastopnih kršenja pravila te mjere možemo poduzeti odmah bez prethodne obavijesti.

Obustava sudjelovanja u programu za treće strane: vaše sudjelovanje u Googleovim programima za treće strane, kao što je program Pouzdani fotografi Street Viewa, temelji se na pridržavanju pravila za pouzdane fotografe Street Viewa te se može ograničiti ili obustaviti ako utvrdimo da kršite naša pravila ili odbijate suradnju kada provodimo pregled vaše tvrtke u pogledu usklađenosti.

Obustava računa za Karte: u slučaju ozbiljnog kršenja pravila možemo obustaviti vaše račune za Google karte. U slučaju vrlo ozbiljnih ili uzastopnih kršenja pravila, možemo trajno obustaviti vaše račune za Google karte i možda više nećete moći doprinositi Google kartama. Osim toga, možemo se obratiti vašim klijentima kako bismo ih obavijestili o tome.

Ikona za prijavljivanje kršenja

Prijavljivanje kršenja pravila za treće strane

Smatrate li da partner treće strane krši ova pravila? Obavijestite nas:

Vrh stranice Ikona vrha stranice