Kako vas štitimo od obmana i osobnih prijevara

Baš kao u svijetu izvan mreže, i na internetu postoje različiti prevaranti i varalice. Google poduzima brojne korake kako bi vam pomogao da im ne dopadnete u ruke.

Blokiranje zlonamjernih oglasa (i zlonamjernih oglašavača)

Naša pravila u vezi s time tko može prikazivati oglase putem Googleovih alata vrlo su jasna. Misao vodilja u osmišljavanju pravila o oglasima bila nam je sigurnost i povjerenje korisnika. Tako, primjerice, ne dopuštamo oglase za zlonamjerna preuzimanja, krivotvorenu robu ili oglase s nejasnom praksom naplate. A ako pronađemo obmanjujući oglas, ne zabranjujemo samo taj oglas, već i oglašavaču zabranjujemo da ikad više surađuje s Googleom.

Jasni troškovi

Jedan od načina na koji kriminalci na internetu mogu zarađivati jest da putem nečijeg računala ili telefona naprave nešto što će vlasniku uzrokovati velike troškove u njihovu korist. Jedna je od takvih prijevara, na primjer, izrada aplikacije koja na nečijem telefonu može slati tekstne poruke ili pozivati liniju za chatanje koja toj osobi naplaćuje troškove koje zatim prikuplja prevarant.

Na telefonima koje pokreće Android u opisu aplikacije na usluzi Google Play u odjeljku "Dopuštenja" možete vidjeti što će aplikacija zahtijevati na vašem telefonu. Pogledajte te informacije prije preuzimanja aplikacije kako biste lakše odlučili želite li je preuzeti. Na primjer, ako se spremate preuzeti aplikaciju za nove melodije zvona, možete vidjeti hoće li ta aplikacija uspostavljati pozive u vaše ime. Ako vam se to učini sumnjivim, možete odlučiti ne instalirati aplikaciju.

Na novijim uređajima s Androidom obavijestit ćemo vas ako aplikacija pokuša poslati SMS na telefonski broj koji vam može uzrokovati dodatne troškove. Tada možete odlučiti hoćete li dopustiti aplikaciji da pošalje poruku ili je blokirati.