GoogleGoogle Analytics

Dijeljenje na društvenim mrežama

Sadržaj koji se dijeli preuzima vodstvo. Prilikom objavljivanja novog sadržaja nije dovoljno pratiti mjerne podatke vezane uz početak toka poput pojedinačnih posjetitelja. Združivanjem podataka o prometu i dijeljenju stvara se veza između društvenih mreža i sadržaja, što omogućuje donošenje boljih odluka vezanih uz stvaranje zajednica i povećanje broja dijeljenja sadržaja – na vašoj web-lokaciji i izvan nje.

Pregled

Pratite dijeljenje svog sadržaja, kako na vlastitoj web-lokaciji, tako i na web-lokacijama društvenih mreža. Pregled radnji i konverzija izvan web-lokacije potražite u izvješću Dodaci za društvene mreže te u izvješćima Izvori i Stranice na kartici Stream aktivnosti.

U izvješću Dodaci za društvene mreže potražite podatke o aktivnosti na web-lokaciji

Ako na web-lokaciji imate gumb "+1" za Google i gumb "Sviđa mi se" za Facebook, važno je saznati koje gumbe korisnici odabiru i za koji sadržaj. Primjerice, ako na web-lokaciji objavljujete članke, zanimat će vas koji su članci najčešće dijeljeni te na kojim su društvenim mrežama dijeljeni (primjerice, Google+ ili Facebook). Tako možete izraditi više sadržaja koji je tražen kod posjetitelja te ukloniti značajke koje se ne koriste.

Osim toga, kada saznate kako zajednice koriste sadržaj izvan vaše web-lokacije, stječete kritičniji uvid u način širenja vaše poruke u laboratoriju društvenih platformi.

Kako funkcionira?

Ako koristite gumbe +1 na svojoj web-lokaciji, usluga Google Analytics automatski bilježi radnje posjetitelja vezane uz gumb +1 te na kojim su stranicama ostvarene. Ako koristite dodatke AddThis ili ShareThis, oni isto automatski bilježe radnje vezane uz društvene mreže na web-lokaciji. Za izvješća usluge Google Analytics možete jednostavno primijeniti i druge dodatke za društvene mreže.

  • Pratite i usporedite različite vrste radnji na društvenim mrežama
  • Provjerite koje stranice privlače radnje na društvenim mrežama te izradite više takvog sadržaja

Gdje se nalazi?

Izvješća Dijeljenje nalaze se na kartici Standardno izvješćivanje na opciji Izvori prometa > Društveni mediji > Dodaci.

Otkrijte aktivnost izvan web-lokacije na kartici Stream aktivnosti

Korisnici sve više otvaraju, dijele i raspravljaju o sadržaju na društvenim mrežama. Više od 80% interakcija sa sadržajem odvija se izvan web-lokacije izdavača sadržaja. Većina korisnika tako uoči i pregleda vaše postove na blogu, videozapise i članke izvan vaše web-lokacije.

Korisnici obično pregledaju videozapise ili postove na blogu te ih dijele zato što su zanimljivi, poticajni ili kontroverzni. Kartica Stream aktivnosti u usluzi Google Analytics prikazuje URL-ove koje korisnici dijele, kako i gdje ih dijele (na primjer, "ponovnim dijeljenjem", "postom" ili "komentarom" u usluzi Google+) te što kažu.

  • Otkrijte gdje se vaš sadržaj može pronaći izvan web-lokacije te koje radnje publika vrši vezano uz taj sadržaj
  • Saznajte koji sadržaj i teme privlače publiku izvan web-lokacije da biste osmislili što bolju strategiju za sadržaj
  • Utvrdite kako najbolje iskoristiti upravljanje zajednicama, korisničku podršku ili marketinške resurse na mreži

Kako funkcionira?

Stream aktivnosti način je praćenja radnji izvan web-lokacije, kao što su označavanje stranica, komentiranje i dijeljenje, koji se temelji na URL-ovima. Ovdje uz pomoć Središta za podatke s društvenih mreža možete saznati kada se sadržaj dijeli ili potiče druge radnje na društvenim mrežama u zajednicama i na web-lokacijama.

Gdje se nalazi?

Stream aktivnosti potražite na kartici Standardno izvješćivanje na opciji Izvori prometa > Društveni mediji > Izvori, na karticu Stream aktivnosti.