Zaštita podataka.

Google nastoji zaštititi sigurnost podataka pohranjenih u svojim računalnim sustavima. U cijeloj je organizaciji postavljena višeslojna strategija zaštite.

Načela sigurnosti i privatnosti usluge Google Analytics sažimaju korake koje poduzimamo da bismo zaštitili vaše podatke.

Naša pravila o privatnosti

Google je svjestan povjerenja koje ste nam podarili, kao i svoje odgovornosti da zaštiti vašu privatnost i podatke. Kao dio te odgovornosti, pružamo vam uvid u podatke koje prikupljamo prilikom upotrebe naših proizvoda i usluga, zašto ih prikupljamo i kako ih upotrebljavamo da bismo vam pružili kvalitetniji doživljaj. Googleova pravila i načela privatnosti opisuju način na koji postupamo s osobnim podacima prilikom upotrebe Googleovih proizvoda i usluga, uključujući Google Analytics.

Kolačići usluge Google Analytics

Za izvješćivanje o interakcijama posjetitelja na vašoj web-lokaciji Google Analytics uglavnom upotrebljava kolačiće prve strane. Ti se kolačići upotrebljavaju za pohranu podataka pomoću kojih nije moguće utvrditi identitet korisnika. Preglednici ne dijele kolačiće prve strane na više domena.

Za korisnike koji su omogućili značajku Google Analytics za oglašavače na prikazivačkoj mreži, DoubleClick kolačić treće strane upotrebljava se za omogućivanje značajki kao što je ponovni marketing za proizvode kao što je AdWords na Google prikazivačkoj mreži. Dodatne informacije o tom kolačiću potražite u čestim pitanjima o privatnosti Google oglašavanja. Da biste upravljali postavkama za ovaj kolačić i isključili ovu značajku, posjetite Postavke oglasa.

Korisnici koji su omogućili metodu prikupljanja analytics.js putem značajke Universal Analytics mogu odrediti žele li postaviti kolačić ili ne. Ako korisnik odluči postaviti kolačić, podaci pohranjeni u lokalnom kolačiću prve strane reduciraju se na nasumični identifikator (npr. 12345.67890).

Upotreba IP adrese

Svakom računalu i uređaju povezanom s internetom dodjeljuje se adresa internetskog protokola (IP). IP adrese obično se dodjeljuju u blokovima koji se odnose na pojedine zemlje, a mogu se upotrebljavati za prepoznavanje zemlje, države i grada iz kojih se računalo spaja na internet. Budući da web-lokacije moraju upotrebljavati IP adrese da bi internet mogao funkcionirati, vlasnici web-lokacija imaju pristup IP adresama svojih posjetitelja bez obzira na to upotrebljavaju li Google Analytics. Google Analytics upotrebljava IP adrese radi pružanja sigurne usluge te da bi vlasnicima web-lokacija dao uvid u lokacije s kojih dolaze njihovi posjetitelji (određivanje geografske lokacije prema IP adresi).

Google Analytics ne dijeli podatke o stvarnim IP adresama s korisnicima usluge Google Analytics. Osim toga, pomoću postupka poznatog kao prikrivanje IP adrese vlasnici web-lokacija koji upotrebljavaju Google Analytics mogu za određivanje geografske lokacije prema IP adresi na usluzi Google Analytics odabrati upotrebu dijela IP adrese, a ne cijele IP adrese.

Povjerljivost podataka

Google Analytics štiti povjerljivost vaših podataka na nekoliko načina:

Kontrole privatnosti

Vlasnicima web-lokacija koji su implementirali Google Analytics i posjetiteljima web-lokacija Google pruža sljedeće kontrole kako bi im pružio veći izbor pri odabiru načina na koji Google Analytics prikuplja podatke.

Postavke dijeljenja podataka

Postavke dijeljenja podataka usluge Google Analytics omogućuju dijeljenje podataka o računu s drugim proizvodima i uslugama. Dijeljenje podataka pruža povratne informacije o usluzi Google Analytics koje možemo upotrijebiti za izradu boljih značajki i materijala za obuku za vas. Postoji nekoliko vrsta postavki dijeljenja podataka koje se mogu izmijeniti u bilo kojem trenutku. Ako ne odaberete nijednu opciju, vaši će se podaci o računu izuzeti iz automatskih postupaka koji nisu posebno povezani s upravljanjem uslugom Google Analytics, njezinim poboljšavanjem ili zaštitom sigurnosti i integriteta podataka. Saznajte više o tome kako izmijeniti postavke dijeljenja podataka na svom računu.

Kontrola administratora računa nad podacima

Administratori računa usluge Google Analytics posjeduju svoje podatke usluge Google Analytics.

Korisnici računa mogu u bilo kojem trenutku izvesti skupna izvješća usluge Google Analytics pomoću opcija preuzimanja formata XML, PDF ili CSV ili putem API-ja Google Analytics Core Reporting. Izvezeni podaci mogu se upotrebljavati neovisno o usluzi Google Analytics ili u ostalim aplikacijama/uslugama zajedno s uslugom Google Analytics.

Korisnici računa mogu i izbrisati profil na svom računu usluge Google Analytics u bilo kojem trenutku.

Kontrole i postupci u vezi s pristupom zaposlenika

Google podatke usluge Google Analytics klasificira kao povjerljive podatke. Kontrola pristupa zaposlenika štiti korisničke podatke od neovlaštenog pristupa. Obavljamo provjere da bismo ustanovili provodi li se kontrola.

Sigurnost informacija

Prilikom upotrebe računala na webu, sigurnost podataka i aplikacija od ključne je važnosti. Google odvaja znatna sredstva za zaštitu upotrebe aplikacija i podataka kako ne bi došlo do neovlaštenog pristupa podacima.

Podaci se pohranjuju u kodiranom formatu koji je optimiziran za izvođenje, a ne u klasičnom sustavu datoteka ili bazi podataka. Podaci su raspršeni na brojne fizičke i logičke diskove zbog redundancije i odgovarajućeg pristupa kako bi se onemogućio neovlašteni pristup podacima.

Googleove aplikacije funkcioniraju u multiklijentskom raspodijeljenom okruženju. Umjesto da se podaci o svakom korisniku razvrstavaju na pojedinačna virtualna računala ili skupove tih računala, podaci svih Googleovih korisnika (potrošača, tvrtki, čak i podaci tvrtke Google) raspoređuju se u zajedničku infrastrukturu koja se sastoji od brojnih Googleovih virtualnih strojeva koji se nalaze u Googleovim podatkovnim centrima.

Sigurnost rada i oporavak sustava nakon katastrofe

Da bi se smanjila mogućnost prekida usluge zbog kvara hardvera, prirodne katastrofe ili druge nepogode, Google u svim svojim podatkovnim centrima ima sveobuhvatni program oporavka sustava nakon katastrofe. Taj program sadrži više komponenti za uklanjanje pojedinačnih točki zatajenja sustava, uključujući i sljedeće: