Iscrpljeni resursi

Uživajte dok možete: Ovih sedam stvari uskoro nestaje

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Uživajte dok možete: Ovih sedam stvari uskoro nestaje
06.12.2013.
u 18:40
Iako život bez resursa koji su se ugurali na ovu listu neće biti ugrožen, teško da će biti jednako sladak kada ostanemo bez, primjerice, zadnje kockice čokolade ili komadića slasnog špeka
Pogledaj originalni članak

Nije nikakva tajna da ljudski rod neumjereno iskorištava prirodne resurse te da je samo pitanje trenutka kada ćemo ostati bez ugljena, nafte i za život neophodne pitke vode.

Iako život bez resursa koji su se ugurali na ovu listu neće biti ugrožen, teško da će biti jednako sladak bez, primjerice, zadnje kockice čokolade ili komadića slasnog špeka, napominje News. Stoga iskoristite priliku i bez grižnje savjesti uživajte u svakom trenutku konzumiranja ovih dobara dok su vam još nadohvat ruke!

1. Čokolada

Čokolada je ukusna i to svi znamo. A da je njena proizvodnja skupa i dugotrajna, činjenice su s kojima je upoznat daleko manji broj ljudi. Kakaovac dozrijeva čak pet godina, a berba je iznimno teška i mora se obavljati ručno pri nesnosnim vrućinama. Može se uzgajati samo u ekvatorskoj zoni, odnosno na području u kojem se nalaze neke od najnestabilnijih zemalja svijeta. Većina svjetske opskrbe dolazi iz zapadne Afrike gdje su poljoprivrednici plaćeni 80 centi dnevno i dječji rad nije izuzetak. Nakon što zakoni koji reguliraju pravednu trgovinu počnu prožimati industriju i prouzroče porast cijene rada, poljoprivrednici će se suočiti s gubicima, što će dovesti do okončanja masovne proizvodnje. Pretpostavlja se da će se to dogoditi do kraja 2020. godine.

2. Špek

Nimalo optimističniji scenariji čeka i omiljeni slani suhomesnati proizvod. Predviđaju ga i Američki ured za poljoprivredu i Britanska udruga uzgajivača svinja. Razlozi? Kombinacija čimbenika kao što su suša, epidemija proljeva među svinjama te rezanje proizvodnje zbog smanjenja gubitaka. Iako to ne znači da će proizvodnja potpuno nestati, cijene će sigurno rasti.

3. Helij

Sljedeći put kada poželite napuhati balon helijem dobro razmislite! Taj je plemeniti plin nužno potreban u proizvodnji mnogih korisnih optičkih i magnetskih predmeta bez kojih bi moderna tehnologija bila nezamisliva. Nestašica će uskoro pokucati na vrata jer je američki Kongres donio odluku da se do 2015. godine rasproda polovica svjetskih rezervi helija koja je u vlasništvu vlade SAD-a. Što će biti tada, nije izvjesno. Jedna od opcija je ''usisavanje'' helija iz zraka, ali on bi tada stajao 10.000 puta više nego danas.

4. Srdele

Srdeloljupci bi se mogli uzrujati, ali Armagedon je odmah iza ugla. Izlov je učinio svoje i desetkovao populaciju ove vrste, a uvođenje ribljih kvoti potez je koji je došao prekasno. Samo je pitanje trenutka kada ćemo kružiti po supermarketima u beznadnoj potrazi za omiljenom konzervom.

5. Tekila

Što je dobar večernji provod bez tekile? Ako do sada niste znali, uskoro biste mogli saznati. Zbog bolesti plave agave, koja je 2007. uništila čak 20% meksičkih usjeva, mnogi poljoprivrednici odustali su od uzgoja jer je postao preskup. Nije jeftino čekati čak 12 godina da biljka proizvede fruktozu koja je potrebna za proizvodnju tekile pa se tako očekuje porast cijene ovog alkoholnog pića. Onima koji nemaju u čemu utopiti tugu, uvijek ostaje dobar stari džin.

6. Vino

Dok svjetska potražnja za vinom raste, njegova proizvodnja pada. I nikako na zelenu granu. Rast industrije potakli su i tzv. butik-dobavljači, ali oni nemaju sredstva za zadovoljenje velike potražnje. Ipak, teško da će dobra kapljica nestati tako brzo kao srdele ili čokolada.

7. Kozji sir

Najdelikatesniji od svih sireva također bi uskoro mogao postati luksuzno dobro rezervirano samo za one dubokog džepa. Za moguću nestašicu kriva je Q groznica koja je samo u Velikoj Britaniji 2010. godine pogodila 50.000 skotnih koza i ovaca. Kako je svjetska potražnja za sirom narasla, lako je za pretpostaviti da će se cijene vinuti u nebo!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 37

Avatar ambientocclusser
ambientocclusser
20:28 06.12.2013.

Ajd, malo obrazovanja a ne samo kopi pejstanja. Helij je jedan od plinova u sastavu "prirodnog" plina. Dakle dok se on proizvodi, dobar postotak je inertni helij koji se samo treba pažljivije ekstrahirati kad se za to pokaže potreba. Čokolada. Kakaovac se sada proizvodi stihijski, ručno i neefikasno. Samo je potrebno modernu plantažno farmersku proizvodnju primjeniti na tu biljku, opet kada za to sazriju uvjeti, tj. neka od država gdje se može uzgajati ustanovi da je to isplativo. Špek. Ajoj. Pa ne raste on na grani niti se iskapa u rudnicima. Nismo mi Australija da primjenjujemo njihove pojmove nestašica. Jednako vrijedi i za kozji sir, vino, ili pitku vodu. Hrvatska s tim nema problema. Srdelice bi moglli malo pripaziti to je istina, dopuštamo Talijanima da nam harače po ZERPu, a i naši ribari ih dosta bacaju nazadu more nakon što ih usput ubiju "jer su neisplative".

Avatar tigar 99
tigar 99
08:41 07.12.2013.

a nikako da neka nepogoda ne pogodi političare i neinventivne novinare, pa da nestanu, npr do 2015!

AN
Antiša
20:59 06.12.2013.

Koja budalaština.