BiH
18

Američka ambasada u BiH u duginim bojama

Klix.ba
Američka ambasada u Bosni i Hercegovini sinoć je bila osvijetljena duginim bojama, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, kako bi se podigla svijest o kršenju prava osoba lezbijske, gej, biseksualne i transrodne orijentacije (LGBT).
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Fasada zgrade ambasade bila je osvijetljena od sumraka 16. maja do zore 17. maja 2014. godine.

Homofobija je i dalje problem rasprostranjen širom svijeta i Sjedinjenje Američke Države predane su borbi protiv ovog i svih ostalih vidova netolerancije. U Bosni i Hercegovini, LGBT osobama su često uskraćena ljudska prava i temeljne slobode. LGBT zajednica je i dalje marginalizirana i gotovo nevidljiva grupa. Posljednjih godina svjedoci smo niza homofobičnih ispada, uključujući i nasilje, kao što je napad u Kinu Kriterion u Sarajevu u februaru ove godine, ili u martu ove godine u Banjoj Luci.

Otpravnik poslova Ambasade SAD-a u Sarajevu rekao je da je “osvjetljavanje fasade zgrade Ambasade šalje snažnu poruku širom BiH da su prava LGBT osoba također ljudska prava. Ovim jasnim činom podrške, nadamo se da ćemo poboljšati svjesnost o pravima LGBT osoba i ohrabriti vlasti u BiH da promoviraju i štite prava svih građana.“

"Ovo je nastavak USAID-ove duge tradicije zalaganja za ravnopravnost i ljudska prava svih ljudi. U demokratskom društvu, svi trebaju živjeti bez straha od diskriminacije. Ne postoje iznimke ", rekao je direktor misije USAID-a David Barth. "Moramo iskorijeniti homofobiju u ovoj zemlji. Svi trebamo ustati protiv netolerancije i diskriminacije, boriti se za prava ljudi da vole koga izaberu i žive život otvoreno i ponosno," kazao je Barth.

Ovo je druga godina zaredom da je fasada zgrade Ambasade SAD-a u BiH osvijetljena duginim bojama, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije.