Afera Krv: Zašto se skrivaju podaci o izvozu plazme?

Marko Prpić/PIXSELL
Švicarci su preradili 44.000 litara naše krvne plazme i navodno nitko ne zna koliko to košta
Vidi originalni članak

Švicarska Octapharma do sada je preradila 44.000 litara domaće krvne plazme i vratila je u obliku lijekova. No javnost ne zna gdje je sva plazma otkad Imunološki ne radi. Otkako je Imunološki zavod 2013. izgubio dozvolu za preradu krvne plazme u lijekove, u javnost vrlo teško i na kapaljku dolaze informacije o tome što se od tada radi s plazmom koja se i dalje dobiva od dobrovoljnih darivatelja krvi. Skladišni prostori samog Zavoda ograničeni su na najviše 35.000 litara.

Dok su proizvodili lijekove, svake bi godine preradili između 25.000 i 30.000 litara krvne plazme. Ako se uzmu u obzir ti podaci, u posljednje četiri godine, otkako je Imunološki ne prerađuje, potencijalno se nagomilalo između 100.000 i 120.000 litara te životno vrijedne tekućine, kojoj je rok trajanja tri godine, tijekom kojeg se ona može preraditi u lijekove. Ali javnost ne zna gdje je sva ta količina završila i jesu li je skladištili i gdje.

Ispad ministra Kujundžić: "Idite na referendum pa natrag u komunizam"

24sata doznao je da su kao vatrogasnu mjeru dopustili izvoz krvne plazme Octapharmi, tvrtki koja prerađuje plazmu u lijekove, sa sjedištem u Švicarskoj. To je svjetski poznata tvrtka koja se specijalizirala upravo za preradu plazme iz malih zemalja kojima nije isplativo imati vlastite pogone prerade. Tako s ovom tvrtkom surađuje i nama susjedna Slovenija. Octapharma ima pogone u nekoliko zemalja, a nama najbliži je u Austriji.

Prvi takav izvoz plazme odobrio je bivši HDZ-ov ministar dr. Dario Nakić i plazma je prvi put iz Imunološkog izvezena lani u lipnju. Do sada su bile dvije isporuke, a da se plazma izvozila, za 24sata potvrdio je i sadašnji ministar dr. Milan Kujundžić. Dobro upućeni izvor u Ministarstvu zdravstva potvrdio je kako je dosad u Octapharmu izvezeno 44.000 litara krvne plazme te da nam se ona vratila u obliku lijekova, imunoglobulina i albumina.

Navodno je riječ o dobro pogođenom poslu, ali nam iz ministarstva nisu potvrdili o kakvom je točno ugovoru riječ i za koliki je iznos posao dogovoren. Isto tako, Octapharma trenutačno ima još oko 1500 litara naše plazme te potražuje dodatnih 8500 litara kako bi se skupio minimum koji je potreban da se iz plazme proizvedu lijekovi u njihovim pogonima.

I dok se politika još nećka što će učiniti s Imunološkim, očito je da su posljednja dva HDZ-ova ministra procijenila da je manje zlo dopustiti izvoz plazme, koja se potom vratila u obliku lijekova, nego pustiti da ona propadne. No pitanje je što se s plazmom radilo ranije, u mandatima SDP-ovih ministara dr. Rajka Ostojića i dr. Siniše Varge, tijekom 2014., 2015. i dijela 2016. Tad plazmu Imunološki nije prerađivao, a nije bilo ni njene prerade u inozemstvu.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

Dr. Varga odgovorio je kako je u svome mandatu dao uputu da se plazma izveze i preradi u inozemstvu. "S obzirom na to da nisam imao direktnu ingerenciju nad Imunološkim, nego Ministarstvo gospodarstva, dao sam uputu i molio da Imunološki podnese zahtjev mojemu ministarstvu da se plazma izveze i preradi u lijekove vani.

Znao sam da je previše plazme na skladištima Imunološkog i smatrao sam kako je bolje da se ona preradi vani nego da propadne i ja sam kao ministar bio spreman dopustiti njen izvoz. No upravno vijeće i tadašnji direktor Zavoda, Mario Meštrović, oglušili su se. Bili su uvjereni kako će se proizvodnja u Imunološkom uskoro nastaviti i da će oni moći odraditi taj posao", rekao je dr. Varga.

Točka otpora Spriječimo ih da odlučuju koja će djeca umrijeti!

Dodao je i kako je dobio informacije nadležnih za prikupljanje krvi kako stanje u transfuzijama nije toliko alarmantno i da se neznatne količine moraju uništavati jer nemaju kamo s plazmom. No plazma se tad nije izvezla, a niti je do danas pokrenuta proizvodnja u Imunološkom. Od dr. Ostojića nismo uspjeli dobiti komentar o ovoj temi jer nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Već smo u 24sata prvi pisali o tome da je od 2013. do 2016. istekao rok trajanja za 20.000 litara krvne plazme koja je bila uskladištena u Imunološkom, što je u svom pismu ostavke potvrdio i posljednji v.d. ravnatelj Imunološkog, dr. Bojan Benko. Iako je rok trajanja toj plazmi istekao, doznajemo kako se ona nije uništila nego se prodala u inozemstvo kako bi se preradila u mnogo skromnije dijagnostičke svrhe.

Jasno je kako je politika neodlučivanja o sudbini Imunološkog zavoda kumovala tome da istekne rok trajanja ovako ogromnoj količini plazme pa se ona nije iskoristila za svoju najbolju svrhu – preradu u lijekove za domaće zdravstvo, nego se prodala za dijagnostičke svrhe. Trenutačno je Imunološkom u ledenicama i dalje nekoliko tisuća litara plazme kojoj je rok trajanja od tri godine istekao i čeka se njena sudbina.

Ako se zbroje trenutačno popunjeni kapaciteti Imunološkog od 35.000 litara i tome pribroji izvoz od 44.000 litara, i dalje “nedostaje” najmanje 11.000 litara krvne plazme koja se mogla dobiti od darivatelja između 2013. i 2016. godine, kad je odobren prvi izvoz. Bivši direktor Imunološkog, dr. Benko, prije dva tjedna je na svoj zadnji radni dan potpisao ugovor s Općom bolnicom u Varaždinu o preuzimanju njihove krvne plazme, koji vrijedi do kraja godine, te nam je potvrdio da neko vrijeme nisu s njima surađivali.      

Posjeti Express