VRHOVNI SUD

Sessa sudovima: Rasprave su javne, vratite imena optuženika

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Đuro Sessa
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Đuro Sessa
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Đuro Sessa
04.11.2019.
u 15:17
Kako je priopćeno s Vrhovnog suda, Sessa je donio upute za objavu informacija o suđenjima u tijeku u kojima javnost nije isključena, a ta se uputa temelji na ustavnim postavkama, europskom pravu, zakonskim rješenjima i međunarodnoj praksi
Pogledaj originalni članak

Priču oko toga trebaju li i smiju li sudski ročišnici, odnosno popisi sudskih rasprava biti anonimizirani, što je preko noći odlučilo Ministarstvo pravosuđa, a brže bolje prihvatila većina županijskih sudova  u zemlji, presjekao je Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda. On je svim predsjednicima Županijskih  sudova jasno poručio  kako trebaju izgledati sudski ročišnici i ta odluka bi trebala biti obvezujuća za sve sudove u zemlji.

Kako je priopćeno s Vrhovnog suda, Sessa je donio upute za objavu informacija o suđenjima u tijeku u kojima javnost nije isključena, a ta se uputa temelji na ustavnim postavkama, europskom pravu, zakonskim rješenjima i međunarodnoj praksi. Prema toj uputi sudovi na mrežnim stranicama suda trebaju objavljivati podatke o javnim suđenjima, odnosno raspravama u kojima javnost nije isključena. Ti podaci trebaju uključivati ime i prezime stranaka, uključujući i ime i prezime optuženika, mjesto (naziv suda), dan i vrijeme održavanja javnog suđenja, predmet spora, a u kaznenom postupku zakonski naziv kaznenog djela uz oznaku zakonskog članka te po potrebi kratak opis događaja.

U uputi se navodi i da objavljene podatke na mrežnim stranicama sud treba čuvati onoliko dugo koliko je potrebno radi ispunjenja svrhe objave, ali ne duže nakon 15 dana. Ova Sessina odluka trebala bi uvesti reda u kaos koji je nastao nakon odluke Ministarstva pravosuđa o anonimizaciji ročišnika, tim više što su se sudovi pozivali na Zakon o zaštiti osobni podataka koji više nije na snazi te Opću odredbu o zaštiti osobnih podataka koja se ne primjenjuje na sudske postupke, a postoji izuzetak i za medije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
19:53 04.11.2019.

Đuro.... jel' ti se javi kaj frendić iz Međugorja ?

MA
MarkoMaras
16:58 04.11.2019.

Ajde dobro, bar se još predsjednik Ustavnog suda sjeća da postoji tamo nekakav Ustav!

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
17:27 04.11.2019.

Anonimna suđenja, pa kriminalci bi to jedva dočekali.