Biznis

Span povećao prihode, dobit se prepolovila

Autor: Danijela Goreta

31. listopad 2023, 15:18

Prihodi u prvih devet mjeseci 2023. iznosili 105,1 milijun eura

Rast prihoda u velikoj mjeri dolazi s inozemnih tržišta

Najveći rast u devet mjeseci zabilježen je na tržištima Hrvatske i Slovenije

Licencirane fotoografije/Span

Poslovni prihodi Span Grupe u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su 105,1 milijun eura, što je rast od 22 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Istovremeno, porasli su i troškovi, a dobit se prepolovila.

Na rast troškova u trećem kvartalu utjecala su ulaganja u zapošljavanje tijekom prošle godine i stečaj slovenske tvrtke Studio Moderna, što je rezultiralo ispravkom vrijednosti potraživanja, priopćili su u utorak iz Spana.

EBITDA prije jednokratnih stavki smanjena je za šest posto, iznoseći 6,9 milijuna eura. EBITDA nakon jednokratnih stavki također je manja u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, s padom od 23 posto na 5,5 milijuna eura. Span Grupa ostvarila je neto dobit od 2,6 milijuna eura, što je značajan pad od 50 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Iz Span grupe su objavili da rast prihoda u velikoj mjeri dolazi s inozemnih tržišta, koja čine 67 posto ukupnih prihoda Grupe. Najveći rast u devet mjeseci zabilježen je na tržištima Hrvatske i Slovenije.

Posebno je značajan rast od 30 posto zabilježen u segmentima Upravljanje softverskom imovinom i licenciranje te Razvoj softvera i poslovnih rješenja, koji su rasli za 24 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

BloombergAdria.com

 

S druge strane, sektor infrastrukturnih usluga, Cloud i Cyber Security doživio je pad od 14 posto u usporedbi s istim razdobljem 2022. godine. Razlog za ovaj pad leži u smanjenju projekata na stranim tržištima. Međutim, korisnici su nastavili intenzivno koristiti usluge održavanja, što je rezultiralo rastom segmenta Upravljanje servisima i tehnička podrška za 19 posto u odnosu na prethodnu godinu, priopćili su iz Spana.

"Nestabilna gospodarska situacija kod naših je najvećih korisnika utjecala na realizaciju velikih IT projekata, kojima su ove godine pristupili opreznije i sa zadrškom. Siguran sam da će se investicijski ciklus u zapošljavanju – koji smo pokrenuli promišljeno i planski u vrijeme kad su mnoge IT tvrtke pribjegle 'štednji' – usprkos kratkoročnom padu profitabilnosti, na duge staze pokazati kao ispravna odluka. Tome u prilog idu i najave naših korisnika s kojima dogovaramo nove strateške projekte u 2024. godini", naglasio je Nikola Dujmović, predsjednik uprave Spana.

Osim toga, Span Grupa postala je nositelj svih šest Microsoft Solutions Partner statusa, a posljednji se odnosi na područje Business Applications s fokusom na isporuku rješenja kroz Dynamics 365 i Power platforme. Osnivanjem društva u Gruziji, Span je dodatno potvrdio strateški fokus na tržišta Istočne Europe i Centralne Azije. Spanova dionica uvrštena je u MSCI Frontier Market Small Cap Indeks.