"DINAMO, TO SAM JA" Kako je Mamić dobio dozvolu za ubojstvo kluba

Foto: Davor Javorović/PIXSELL, Bad Blue Boys

JUČER je u Zagrebu predstavljena udruga članova Dinamo to smo mi, koja okuplja sve otuđene i obespravljene Dinamove članove. U isto vrijeme u Osijeku je održano ročište na kojem se Zdravku Mamiću (među ostalima) sudi za izvlačenje preko 100 milijuna kuna iz gradskog kluba koji je okupirala njegova obitelj.

U napadaju panike kojim se Mamić svim silama trudi pobjeći od neizbježnog pada, napokon je rekao jednu veliku istinu. Tipično za njega, uslijedila je i velika laž.

Podsjećamo, na suđenju je izjavio sljedeće: ''Tko je vlasnik Dinama? Članovi. Tko čini Skupštinu Dinama, najviši organ? Članovi. Ta Skupština odobrava podjelu transfera između Dinama i Modrića, odobrava pozajmice Zoranu Mamiću... Jesu li svi ti ljudi ludi? Tko im daje pravo da kažu da Dinamo nije oštećen? Pa imaju čast, oni dobro znaju.''

Napokon, nakon dugogodišnjeg modus operandija koji se može parafrazirati maksimom 'Dinamo, to sam ja', po ugledu na francuskog kralja Luja 14., priznao je kome Dinamo pripada - njegovim članovima. Najbolja je to reklama za novoosnovanu udrugu, kojoj je čak i najokorjeliji suparnik i čovjek koji 15 godina aktivno radi na sabotaži člansko-demokratskog modela priznao da je svih ovih godina lagao i izmišljao. Dinamo je vlasništvo njegovih članova, ne neke interesne skupine, pojedinca, niti je nekakvo apstraktno javno dobro. Nažalost, odmah u sljedećoj rečenici neizravno je rekao kako su članovi samo oni koje priznaju i prepoznaju on i njegova buržoazija, a ne Zakon o udrugama ili Dinamov statut. Jedina gora stvar od nedostatka demokracije je njezin privid, a predstavljanje volje šačice poslušnika kao legitimnog stava Dinamovih članova spada u sam vrh psihopatoloških izjava iz bogate riznice maksimirskog dužda.

Kako u Dinamu biraju sami sebe 

Podsjećamo vas, članovi Skupštine kluba u Dinamu se biraju na prijedlog Izvršnog odbora, a koje potom potvrđuje stari saziv Skupštine. Dakle, skupštinari glasaju za to hoće li sebi samima produljiti mandat. Tako se zatvoren krug od nešto više od 50-ak članova predstavlja kao legitiman zastupnik stavova više tisuća članova koje nitko nikad nije pitao za mišljenje ili stav o ijednom pitanju vezanom za udrugu građana koje su članovi.

 

Ne, Zdravko, članovi Dinama nisu legalizirali pljačku koja se stavlja na teret vama, kao ni podjelu plijena koji ste prisvojili u svojoj paradržavi s debelim zaleđem svih sfera javnog i političkog života. Sasvim sigurno nas nitko nije pitao hoće li se novac od transfera trošiti na nova pojačanja i raspadajuću infrastrukturu ili na pičenje striptizeta, Bentleyje i pozajmice članovima obitelji. Sasvim sigurno nitko nije ovlastio tih 50-80 pobočnika u Skupštini da vam daju za pravo da kažete kako niste oštetili Dinamo. Jer jeste. I bez obzira na to predstavljate li to kao građanski ugovor, antidatirane ugovore, standardizirane transfere ili neku desetu varijaciju na temu, vi ste to radili. 

Novac koji je trebao biti Dinamov, danas je vaš, barem još neko vrijeme. Mamić se nekada kurčio da mu se ''jebe za zakone'', kako je za sve Joe Frazier i kako bi Grad Zagreb trebao ulicu imenovati po njemu, a danas se skriva iza Skupštine.

Mamić je kukavica, jer samo se kukavice skrivaju onda kada postane teško, iza štitova koji nisu njihovi. Volja članova Dinama izrečena je posjetom na svakoj Dinamovoj utakmici, potpisima u dosadašnjim inicijativama poput ZZD-a i Za naš Dinamo, kao i činovima tisuća drugih koji su se maknuli od svega jer si zatrovao zrak oko Maksimira.

Popularna kultura i nogomet imaju puno poveznica, a upravo je svevremenska poruka Azre koju su prošle godine na tribini pokazali BBB-i najbolji odgovor na tvoju rečenicu kako si za ubojstvo Dinama dobio dozvolu njegovih članova:

“Digli su te visoko u zrak i naše riječi sijeku kao nož,

za nas si uvijek bio stranac, naše riječi kradu tvoje snove,

zadnji korak pred odlazak, gledamo te kako padaš,

GOMILA NE OPRAŠTA.“

 

Pročitajte više