Mirovinski fondovi pomagali su Todoriću, a sada se prave blesavi i pišu pisma Agrokoru

Foto: Hina

DANAS je na stranicama Zagrebačke burze objavljeno pismo grupe investitora Anti Ramljaku, izvanrednom povjereniku za Agrokor.

Grupa investitora traži skidanje jamstava s Leda, koja prema nedavno objavljenim podacima iznose čak 19 milijardi kuna. Posebno je bizarno to što se među potpisnicima pisma, nalaze mirovinski fondovi koji su Todoriću pomagali u njegovim aranžmanima oko Leda i okretao glavu od utapanja te kompanije u ogromnim jamstvima, o čemu je Index već ranije opširno pisao.

>Mirovinski fondovi su novcem za vaše penzije pomagali Ivici Todoriću

Među potpisnicima pisma, između ostalih, nalaze se predstavnici AZ fonda, Raiffeisena i PBZ CO. Sadašnji direktor AZ fonda Kristijan Buk donedavno je bio član nadzornog odbora Leda.

Raiffeisen je u Nadzornom odboru Leda predstavljao Srećko Žganec, koji je u travnju iznenada preminuo. Žganec je bio član uprave Raiffeisen mirovinskog fonda, dok je Buk za vrijeme članstva u NO Leda bio član uprave Allianza.

>Mirovinski fondovi pomagali Todoriću, a sada se prave blesavi: "Nismo imali svoje ljude u Ledu"

Dok je Todorić vodio Agrokor mirovinski fondovi nisu poduzeli ništa da zaštite interese svojih članova - upravo suprotno - krajem 2012. krenuli su u dokapitalizaciju Leda, od koje je novac završio direktno u Agrokoru. Ledo je najme novcem kojim su ga mirovinski fondovi dokapitalizirali, od Agrokora kupovao firme u susjednim zemljama koje su se bavile proizvodnjom smrznute hrane. Opravdanje je bilo da se ta djelatnost želi objediniti u jednoj kompaniji - Ledu.

>Odgovori mirovinaca na pitanje zašto nisu stopirali 19 mlrd. kuna jamstava Agrokoru

No kako je sada vidljivo, vjerojatnije je da je Agrokoru trebala gotovina.

Danas kada je Agrokor u fazi raspada, ti isti mirovinski fondovi upozoravaju na "sumnjiva jamstva" i potrebu zaštite dioničara te traže skidanje jamstava.

Pismo pročitajte u nastavku:

"Poštovani gospodine Ramljak,

Pišemo Vam u ime grupe raznih dioničara u vlasničkom udjelu društava Ledo d.d. i Jamnica d.d., podružnica Agrokor Grupe, koje su uvrštene na Zagrebačku burzu, kao i u ime ostalih dionika Agrokor Grupe. Pri tome predstavljamo stavove dioničara koji trenutno posjeduju 26,4% društva Ledo d.d., većinski udio manjinskih dioničara i stavove 2,2% dioničara Jamnice d.d., na dan 2. lipnja 2017. Neki od navedenih dioničara koji predstavljaju svoje stavove u ovom pismu su također imatelji Agrokorovih obveznica. Zahvaljujemo na vašem razmatranju stavova koje su u ovom pismu zajednički iskazali manjinski dioničari prethodno navedenih podružnica grupe Agrokor i drugih dionika unutar Grupe.

Među manjinskim dioničarima navedenih podružnica Agrokora, društvima Ledo d.d. i Jamnica d.d., postoji velika zabrinutost vezano za potencijalnu upotrebu jamstava koje bi imatelji obveznica Agrokora kao i privatni vjerovnici mogli imati od Leda, Jamnice i drugih podružnicama unutar ograničene grupe, objavljenima u prospektima obveznica i putem Zagrebačke burze (ZSE).

Ta jamstva i ostale potencijalne obveze:

- Nisu prijavljeni u godišnjim izvješćima ili revizorskim izvješćima Leda ili Jamnice, čime se krši MRS 37

- Nisu odobreni od strane dioničara Leda ili Jamnice na godišnjoj glavnoj skupštini

- Nisu dani u zamjenu za bilo kakvu mjerljivu korist Ledu ili Jamnici

Postoji velika neizvjesnost u pogledu sveukupnih potencijalnih posljedica, kao i zakonske provedivosti tih jamstava i drugih obveza, ne samo sukladno pozitivnim propisima zakonodavstva New Yorka, već i putem relevantnih javnopravnih tijela u Hrvatskoj i EU.

Nekoliko kritičnih točki

U tom pogledu, navodimo sljedeće kritične točke:

1. Smatramo da NIJE u najboljem interesu dionika, uključujući vjerovnike i hrvatsku vladu, da iskoriste ta jamstva ili druge obveze kako bi znatno umanjile vrijednost vlasničkog udjela manjinskih dioničara u navedenim podružnicama Agrokora. U najboljem je interesu dionika osloboditi navedene podružnice od jamstava kako bi se maksimalno povećala nadoknadiva vrijednost Agrokor grupe prodajom pojedine imovine, trgovačkog društva ili Grupe. Predlažemo da se podružnice Agrokor Grupe oslobode od jamstava i svih drugih neobjavljenih potencijalnih obveza Grupe iz sljedećih razloga:


A. Ledo i Jamnica su značajni dobavljači kao i značajni vjerovnici Agrokor Grupe. Krediti i ostala imovina koje Agrokor i ostale podružnice Grupe duguju Ledu i Jamnici, uključujući i izravno vlasništvo Jamnice nad vlasničkim udjelom u Konzumu d.d., moraju biti realno iskazani u restrukturiranju.

B. Potencijalno pokretanje sudskog postupka od strane manjinskih dioničara koji bi se na taj način odupirali zakonskom provođenju jamstava moglo bi značajno odgoditi i otežati povrat vrijednosti od Agrokor Grupe putem:

- Prodaje pojedine imovine ili podružnice – mišljenja smo da bi prodaja Jamnice, Leda, ili neke druge podružnice bila najbrže rješenje za financiranje potraživanja i smirivanje tržišta.

- Prodaje Grupe strateškom partneru, ili u konačnici inicijalne javne ponude - ako bi konačni izlaz za vjerovnike bio prodaja Agrokorovog vlasničkog udjela strateškom kupcu i / ili uvrštavanje dionica Agrokora na razvijeno tržište, reputacija stvaranja nepotrebne štete manjinskim dioničarima u podružnicama grupe dodatno bi negativno utjecala na potencijalnu tržišnu procjenu.

Strateški kupci neće kupiti tvrtku čije je vlasništvo u sporu bez značajnog umanjenja ovog rizika pri procjeni.

U slučaju prijetnje materijalnim negativnim utjecajem kao posljedicom tih sumnjivih jamstava, manjinski dioničari u navedenim podružnicama morali bi snažno braniti svoje interese, a vjerujemo da bi to moglo biti na štetu drugih dionika.

C. Bilo koja nesrazmjerna šteta nanesena manjinskim dioničarima navedenih podružnica, društava Ledo i Jamnica, dodatno bi narušila reputaciju korporativnog upravljanja hrvatskih tvrtki i hrvatskih tržišta kapitala kako kod domaćih tako i inozemnih ulagača. Hrvatska vlada bi posebice trebala paziti na materijalnu financijsku štetu, kao i na dugotrajnu reputacijsku štetu uzrokovanu neopravdanom štetom nanesenom lokalnim mirovinskim fondovima, lokalnim hrvatskim investitorima, te bi trebala imati na umu kako bi mogla dobiti reputaciju neprijateljskog stava prema stranim ulagačima. To bi moglo dodatno naštetiti hrvatskom tržištu kapitala, čime bi godinama kasnije uzrokovali porast troškova vlasničkog kapitala hrvatskih tvrtki i njihovih zaposlenika.

2. S obzirom na troškove koji su već naneseni svim dionicima kao rezultat lošeg korporativnog upravljanja unutar Grupe Agrokor, ovim putem tražimo da se direktori / članovi nadzornih odbora podružnica Ledo d.d. i Jamnica d.d. s radnim mjestima ili članstvima u upravnim odborima u drugim podružnicama Agrokor Grupe odmah zamjene neovisni direktorima. Ovaj zahtjev nije upućen s namjerom uspostave kontrole nad tim poslovnim subjektima na bilo koji način, već s ciljem osiguravanja odgovarajućeg korporativnog upravljanja. Ako se ovom zahtjevu ne udovolji, posljedice bi mogle imati za rezultat dodatne transakcije ili plaćanja prema tvrtkama Agrokor Grupe ili drugim povezanim osobama, a koje bi se mogle dovesti u pitanje i naložiti sudskim putem u Hrvatskoj ili EU.  


Kao najvažnije i sažeto rečeno, smatramo da bi iznos dodatne naknade vjerovnicima i ostalim dionicima koji bi proizašao oduzimanjem od vrijednosti vlasničkih udjela manjinskih dioničara u navedenim Agrokorovim podružnicama gotovo premašio negativni utjecaj kojeg bi ovo imalo na nadoknadivu vrijednost imovine Grupe.

Veselimo se daljnjem dijalogu. Jasno i glasno tvrdimo da su ovi prijedlozi u najboljem interesu svih dionika Agrokor Grupe.  

S poštovanjem"

Pročitajte više