POGLEDAJTE TODORIĆEVU MREŽU Vlasnik Agrokora je firma iz Nizozemske

Grafika: Index

MNOGE ovih dana zbunjuje komplicirana struktura Agrokora, odnosno cijela mreža međusobno povezanih firmi u više zemalja. Raspetljavanje te mreže, njihovih međusobnih odnosa i dugova bit će ogroman posao za sve koji će sudjelovati u tom procesu sljedećih 15 mjeseci.

> KLIKNITE ZA VELIKI GRAFIČKI PRIKAZ AGROKOROVE STRUKTURE

Hoće li Ivica Todorić uspjeti ostati vlasnik barem manjeg dijela Agrokora u ovom trenutku vrlo je teško prognozirati, ali s obzirom na to da su procjene da su dugovi daleko veći od prikazanih u dostupnim izvješćima - to je malo vjerojatno.

Hoće li ulagači tužiti Todorića?

Također, ako izvješća nisu prikazivala realno stanje, Todorić bi se mogao suočiti s tužbama međunarodnih investitora za naknadu štete jer su na temelju "papira" koje je on potpisivao donosili odluke u ulaganju u Agrokor, a sada im prijeti gubitak (dijela) novca.

No vratimo se na strukturu Agrokora. Iako se ovih dana mogu čuti tumačenja da je Todorić "spremio lovu" u Nizozemsku, ove nizozemske firme koje su prikazane na grafikonu zapravo su osnovane u sklopu preuzimanja Mercatora. Jedna od njih drži 95 posto Agrokora i služi kao zalog za preko 500 milijuna eura kredita - novac koji je Todoriću trebao za preuzimanje Mercatora.

Kako se vidi na grafičkom prikazu, Todorić je osnovao tvrtku Agrokor projekti d.o.o u Zagrebu koja je vlasnik Adria Group BV-a u Nizozemskoj, a koja je vlasnik Adria Group Holding BV-a, također u Nizozemskoj.

Posljednja spomenuta firma dobila je PIK kredit,  a ujedno je većinski vlasnik Agrokora, s oko 95 posto dionica.

Ostali vlasnici Agrokora u Hrvatskoj su Europska banka za obnovu i razvoj koja ima oko 2 posto dionica, skrbnički račun Zagrebačke banke koji drži 0,82 posto, trezorske dionice (u vlasništvu samog Agrokora) također 0,82 posto te Ivica Todorić osobno koji ima 0,76 posto.

Može li Todorić zadržati 30 posto Mercatora?

Zanimljiva je situacija oko Mercatora. Tamo je Agrokor d.d. vlasnik oko 60 posto dionica, ali gotovo 29 posto drži Ivica Todorić preko nizozemske tvrtke Agrokor Investments BV.

U ovom trenutku ne znamo je li i taj Agrokor Investments jamac ili založen za nekakve kredite, ali ako nije, tada bi Todorić te dionice mogao zadržati i ako sve ostalo preuzmu vjerovnici.

Na kraju, "ispod" Agrokora nalaze se sve nama dobro poznate firme kao što su Jamnica, Ledo i druge. Više njih jamci su za kredite koje je Agrokor dobivao.

Sljedeće godine na naplatu stiže spomenuti PIK kredit i ako ga nitko (Ivica Todorić) ne plati, većinski vlasnik Agrokora postat će strani fondovi, a situacija će biti vrlo zanimljiva jer će im kompanijom upravljati vladin povjerenik.

Pročitajte više