Skandalozno obrazloženje presude: Prst u anusu je kao rukovanje!

NAKON što je Joso Mraović početkom mjeseca oslobođen optužbe za silovanje američke košarkašice Ilishe Jarett u javnost je dospjelo skandalozno obrazloženje presude, kojim su šokirani su tužitelji i zastupnici košarkašice Illishe Jarett, ali i cjelokupna hrvatska javnost.

Najavu opširnih žalbi izazvalo je suđenje u kojem žrtva uopće nije saslušana. Presudu je na Županijskom sudu u Gospiću donio sudac Branko Milanović, koji je navodno silovanje usporedio s rukovanjem. Kako je tvrdila optužba, Mraović je nakon napada na tamnoputu mladu košarkašicu prstom prodro u njezin anus.

"U ovom slučaju ni prst, ni anus, nemaju svojstva spolnosti, ako bi bili u međusobnom kontaktu, jer ni prst ni anus nisu spolni organi, pa njihovim kontaktom ne ostvaruje se spolna radnja i ne može se izjednačavati sa spolnim odnošajem... U hrvatskom jeziku zna se točno što je spolni odnošaj, zna se točno što je spolna radnja i nitko ne može nešto drugo navesti kao spolnu radnju, niti izjednačiti sa spolnim odnošajem." - stoji u skandaloznom obrazloženju oslobađajuće presude koju je potpisao Milanović, a prenosi Glas Istre.

"Kada bismo prihvatili da je svaka radnja u međusobnim kontaktima izjednačena sa spolnim odnošajem, radnja koja se može podvesti pod ovo kazneno djelo, tada bi nastao kaos u pogledu primjene ovog kaznenog djela u praksi, jer bi se svaki dodir između dviju osoba praktično mogao smatrati počinjenjem ovog kaznenog djela, ako jedna od osoba nije željela tjelesni kontakt sa drugom osobom, pa bi i obično rukovanje bilo kazneno djelo silovanja, a što je neprihvatljivo", stoji u obrazloženju suca Milanovića.

Prema tvrdnjama pravnih stručnjaka, koji se ne slažu s obrazloženjem, "svaki oblik penetracije predstavlja oblik silovanja."

"Nesporno je da je to spolna radnja izjednačena sa spolnim odnošajem." - izjavila je za vijesti RTL-a odvjetnica Dafinka Večerina.

"Sudac ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje prilikom odlučivanja ili suđenja. Prema tome, pitajne odgovornosti suca u takvom slučaju je sasvim suvišno jer on zbog toga ne može odgovarati." - izjavio je Đuro Sessa, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.

Državno odvjetništvo već je najavilo žalbu na ovu presudu. Podsjetimo, isti sudac 2003. godine osudio Srbina Svetozara Karana za ratne zločine, a presudu je obrazložio tvrdnjom da je optuženi sudjelovao u "višestoljetnom ugnjetavanju Osmanlija nad Hrvatima."

Uz to, sudac Milanović 1997. godine oslobodio je silovatelja obrazloživši da se žrtva mogla obraniti odnosno da je pristala na odnos. "Zrela žena zna osjetljiva mjesta kod muškarca i jednim bi ga udarcem izbacila iz borbe." - stoji u obrazloženju presude, koja je naknadno poništena, a silovatelj je pravomoćno osuđen i trenutno se nalazi u zatvoru.

U zadnjih pet godina Vrhovni sud je ukinuo najmanje pet presuda Branka Milanovića.

Pročitajte više