Osiguravanje zaporki

Zaporke su prva linija obrane protiv računalnih kriminalaca. Iznimno je važno odabrati snažne i različite zaporke za pojedine važne račune, a također ih je dobro redovito mijenjati. Slijedite ove savjete za izradu snažnih zaporki i čuvajte ih na sigurnom.

Upotrebljavajte jedinstvenu zaporku za svaki važan račun, primjerice, za e-poštu ili internetsko bankarstvo.

Ako upotrebljavate istu zaporku za svaki račun na mreži, to je kao da upotrebljavate isti ključ za vrata svoje kuće, automobila i ureda. U slučaju da se kriminalac domogne pristupa jednom računu, ugroženi će biti i svi drugi računi. Zato ne upotrebljavajte istu zaporku za bilten na mreži i bankovni račun. Možda nije tako praktično, ali odabirom više zaporki bit ćete sigurniji.

Zaporke čuvajte na tajnom mjestu koje nije lako vidljivo

Zapisivanje zaporke nije nužno loša ideja. No, ako to napravite, ne ostavljajte bilješke sa zaporkama na vidljivom mjestu na računalu ili radnom stolu.

Upotrebljavajte dugačke zaporke koje sadrže brojeve, slova i simbole.

Što je zaporka dulja, teže ju je pogoditi. Zato postavite dugu zaporku kako bi vaši podaci bili što sigurniji. Ako dodate brojeve, simbole i kombinaciju malih i velikih slova, razna njuškala i druge osobe teže će moći pogoditi ili provaliti vašu zaporku. Kao zaporku ne upotrebljavajte "123456" ili "zaporka" i u zaporkama izbjegavajte upotrebu javno dostupnih informacija, primjerice, telefonskih brojeva. Niti je originalno niti sigurno!

Pokušajte upotrijebiti frazu koju samo vi znate

Jedna je ideja smisliti frazu koju samo vi znate, a koja je u vezi s konkretnom web-lokacijom radi lakšeg pamćenja. Za e-poštu možete početi s frazom "Moji prijatelji Tomica i Jasmina jednom dnevno šalju mi smiješnu poštu", a zatim tu frazu izraziti početnim slovima i brojevima. "MpT&J1dsmsp" zaporka je s mnogo varijacija. Potom ponovite postupak za druge web-lokacije.

Postavite opcije oporavka zaporke i redovito ih ažurirajte

Ako zaboravite zaporku ili izgubite pristup zaključanom računu, trebat će vam način da se na njega vratite. Mnoge će vam usluge poslati e-poruku na e-adresu za oporavak ako morate poništiti zaporku, zato redovito ažurirajte e-adresu za oporavak i račun kojem još uvijek možete pristupiti.

Ponekad svojem profilu možete dodati i telefonski broj na koji možete primiti SMS poruku s kodom za poništavanje zaporke. Telefonski broj mobitela na računu jedan je od najjednostavnijih i najpouzdanijih načina za očuvanje sigurnosti računa.

Na primjer, pružatelji usluga od vas mogu tražiti telefonski broj od osoba koje pokušavaju provaliti na vaš račun te vam mogu poslati kontrolni kôd pomoću kojeg ćete se moći vratiti na račun u slučaju da mu izgubite pristup. Ako Googleu date telefonski broj za oporavak, to ne znači da ćete biti evidentirani na marketinškim popisima niti ćete početi dobivati više poziva telefonske prodaje.

Vaš mobilni telefon predstavlja sigurniji način identifikacije od vaše e-adrese za oporavak ili sigurnosnog pitanja jer, za razliku od ta dva načina, mobilni telefon fizički posjedujete.

Međutim, ako ne možete ili ne želite dodati telefonski broj svojem računu, mnoge web-lokacije mogu od vas tražiti da odaberete pitanje za potvrdu identiteta u slučaju da zaboravite zaporku. Ako usluga koju upotrebljavate omogućuje postavljanje vlastitog pitanja, pokušajte smisliti pitanje na koje samo vi znate odgovor i koje se ne odnosi na nešto što ste objavili ili podijelili na društvenim medijima.

Pokušajte pronaći način da odgovor bude jedinstven, ali lako pamtljiv, primjerice, prema gore navedenom savjetu, tako da ako netko i pogodi odgovor, ne može znati kako ga pravilno unijeti. Vrlo je važno zapamtiti taj odgovor jer ako ga zaboravite, možda više nikad nećete moći pristupiti svom računu.

Sigurnosni alati

Otkrijte pet glavnih Googleovih sigurnosnih značajki osmišljenih za očuvanje sigurnosti vaše obitelji na mreži.

Google računi

Još bolje zaštitite svoj Google račun

Omogućivanjem potvrde u 2 koraka možete dobiti dodatan sloj sigurnosti za svoj Google račun. Ako vam je potvrda u 2 koraka uključena, Google će poslati šifru zaporke na vaš mobilni telefon kada se netko pokuša prijaviti na vaš račun s nepoznatog računala. To znači da se potencijalni napadač koji ukrade ili pogodi vašu zaporku svejedno neće moći prijaviti na vaš račun jer nema vaš telefon. Sada se možete zaštititi pomoću nečega što znate (zaporka) i nečega što imate (telefon).

Saznajte više

Pristupite svojim postavkama tako što ćete kliknuti svoje ime ili sliku u desnom kutu, a zatim kliknite "Račun".

Pri vrhu kliknite "Sigurnost". U okviru Zaporka kliknite "Postavi" pored opcije "Potvrda u 2 koraka".

Prikazat će se detaljan vodič koji će vas voditi kroz postupak postavljanja.

Zatim ćete se vratiti na postavke potvrde u 2 koraka. Pregledajte postavke i dodajte pričuvne telefonske brojeve.

Gotovi ste! Sljedeći put kada se prijavite, primit ćete SMS s kontrolnim kodom.

Chrome

Privatno pregledavanje weba

Za privatno pregledavanje weba možete upotrijebiti anonimni način u pregledniku Chrome na računalu, tabletu ili telefonu. U anonimnom načinu stranice koje posjetite i datoteke koje preuzmete ne evidentiraju se u Chromeovoj povijesti pregledavanja i preuzimanja.

Saznajte više

Kliknite izbornik Chrome na alatnoj traci preglednika → Kliknite Novi anonimni prozor.

Otvorit će se novi prozor koji će u kutu imati ikonu Anonimno. Da biste napustili prozor, jednostavno ga zatvorite.

Google računi

Vaš Google račun, na vaš način

Na stranici postavki računa možete vidjeti usluge i podatke koji su povezani s vašim Google računom i promijeniti postavke sigurnosti i privatnosti.

Saznajte više

Pristupite postavkama tako što ćete kliknuti svoje ime ili sliku u desnom kutu, a zatim kliknite "Račun".

Google računi

Primanje upozorenja ako se vaše ime pojavi na webu

Značajka Ja na webu prikazuje vam informacije koje drugi vide kada vas pretražuju na Googleu i pomaže vam upravljati tim informacijama. Omogućuje vam postavljanje Google upozorenja kako biste mogli pratiti pojavljuju li se informacije o vama na mreži te vam automatski predlaže neke pojmove za pretraživanje koje biste trebali pratiti.

Saznajte više

Prijavite se na svoj Google račun i otvorite odjeljak “Ja na webu”.

Kliknite opciju Upravljanje mojim web-upozorenjima pa kliknite crveni gumb da biste izradili upozorenje.

Vaše će se ime pojaviti u tekstnom polju. Kliknite to tekstno polje da biste vidjeli više predloženih upozorenja.

Da biste dodali upozorenje, kliknite "Dodaj". Kliknite ikonu olovke da biste ga uredili ili ikonu otpada da biste ga izbrisali.

U padajućem izborniku "Koliko često" odaberite učestalost upozorenja.

Google računi

Upravljajte podacima pohranjenima na vašem Google računu

Google nadzorna ploča prikazuje što je pohranjeno na Google računu i pruža pregled nekih nedavnih aktivnosti računa. S jedne središnje lokacije možete lako pogledati svoje podatke i aktivnosti te pristupiti svojim postavkama za usluge kao što su Blogger, Kalendar, Dokumenti, Google+ i ostale.

Saznajte više

Posjetite Nadzornu ploču da biste vidjeli sažetak podataka koji su povezani s vašim Google računom i upravljali osobnim postavkama.

S tog mjesta možete prikazivati podatke koji su pohranjeni na vašem Google računu i upravljati tim podacima.

Pogledajte još sigurnosnih alata