Provjeravanje postavki usluge Gmail

Ako upotrebljavate Gmail, možete slijediti ove upute kako biste pripomogli očuvanju sigurnosti računa.

Pazite da ne prosljeđujete niti dijelite e-poštu, osim ako to želite.

Na kartici "Postavke pošte" na usluzi Gmail pregledajte postavke za prosljeđivanje i delegiranje koje drugima dodjeljuju pristup vašem računu kako biste provjerili usmjerava li se vaša e-pošta pravilno.

Ako zaboravite zaporku, trebat će vam način da se vratite na račun

Google vam može poslati e-poruku na e-adresu za oporavak ako morate poništiti zaporku, zato provjerite je li e-adresa za oporavak ažurna i možete li pristupiti tom računu. Svojem profilu na Gmailu možete dodati i telefonski broj na koji možete primiti tekstnu poruku s kodom za poništavanje zaporke.

Telefonski broj mobitela na računu jedan je od najjednostavnijih i najpouzdanijih načina za očuvanje sigurnosti računa. Na primjer, Google može tražiti vaš telefonski broj od osoba koje pokušaju provaliti na vaš račun te vam može poslati kontrolni kôd kako biste se mogli vratiti na svoj račun u slučaju da mu izgubite pristup. Ako Googleu date telefonski broj za oporavak, to ne znači da ćete biti evidentirani na marketinškim popisima niti ćete početi dobivati više poziva telefonske prodaje.

Vaš mobilni telefon predstavlja sigurniji način identifikacije od vaše e-adrese za oporavak ili sigurnosnog pitanja jer, za razliku od ta dva načina, mobilni telefon fizički posjedujete.

Provjerite neuobičajene pristupe ili aktivnosti na svojem računu

Redovito pregledavajte ima li na vašem računu nepoznatih ili sumnjivih aktivnosti. Kliknite vezu "pojedinosti" na samom dnu stranice kako biste pronašli najnovije IP adrese s kojih je pristupano vašoj e-pošti i lokacije koje su s njima povezane. Ako uočite sumnjivu aktivnost na računu, odmah promijenite zaporku i odjavite se s računa. Saznajte više o sumnjivim aktivnostima na računu.

Kada se prijavljujete na Gmail, provjerite počinje li web-adresa slovima https:// (a ne samo "http://"). To signalizira da je veza s web-lokacijom kriptirana i otpornija na špijuniranje ili manipuliranje. Više savjeta o Gmailu potražite na sigurnosnom kontrolnom popisu za Gmail.

Prijavite korisnika Gmaila koji vas uznemirava

Ako primijetite da neki korisnik Gmaila krši pravila Gmaila, pregledajte ove preporučene sljedeće korake.

Sigurnosni alati

Otkrijte pet glavnih Googleovih sigurnosnih značajki osmišljenih za očuvanje sigurnosti vaše obitelji na mreži.

Google računi

Još bolje zaštitite svoj Google račun

Omogućivanjem potvrde u 2 koraka možete dobiti dodatan sloj sigurnosti za svoj Google račun. Ako vam je potvrda u 2 koraka uključena, Google će poslati šifru zaporke na vaš mobilni telefon kada se netko pokuša prijaviti na vaš račun s nepoznatog računala. To znači da se potencijalni napadač koji ukrade ili pogodi vašu zaporku svejedno neće moći prijaviti na vaš račun jer nema vaš telefon. Sada se možete zaštititi pomoću nečega što znate (zaporka) i nečega što imate (telefon).

Saznajte više

Pristupite svojim postavkama tako što ćete kliknuti svoje ime ili sliku u desnom kutu, a zatim kliknite "Račun".

Pri vrhu kliknite "Sigurnost". U okviru Zaporka kliknite "Postavi" pored opcije "Potvrda u 2 koraka".

Prikazat će se detaljan vodič koji će vas voditi kroz postupak postavljanja.

Zatim ćete se vratiti na postavke potvrde u 2 koraka. Pregledajte postavke i dodajte pričuvne telefonske brojeve.

Gotovi ste! Sljedeći put kada se prijavite, primit ćete SMS s kontrolnim kodom.

Chrome

Privatno pregledavanje weba

Za privatno pregledavanje weba možete upotrijebiti anonimni način u pregledniku Chrome na računalu, tabletu ili telefonu. U anonimnom načinu stranice koje posjetite i datoteke koje preuzmete ne evidentiraju se u Chromeovoj povijesti pregledavanja i preuzimanja.

Saznajte više

Kliknite izbornik Chrome na alatnoj traci preglednika → Kliknite Novi anonimni prozor.

Otvorit će se novi prozor koji će u kutu imati ikonu Anonimno. Da biste napustili prozor, jednostavno ga zatvorite.

Google računi

Vaš Google račun, na vaš način

Na stranici postavki računa možete vidjeti usluge i podatke koji su povezani s vašim Google računom i promijeniti postavke sigurnosti i privatnosti.

Saznajte više

Pristupite postavkama tako što ćete kliknuti svoje ime ili sliku u desnom kutu, a zatim kliknite "Račun".

Google računi

Primanje upozorenja ako se vaše ime pojavi na webu

Značajka Ja na webu prikazuje vam informacije koje drugi vide kada vas pretražuju na Googleu i pomaže vam upravljati tim informacijama. Omogućuje vam postavljanje Google upozorenja kako biste mogli pratiti pojavljuju li se informacije o vama na mreži te vam automatski predlaže neke pojmove za pretraživanje koje biste trebali pratiti.

Saznajte više

Prijavite se na svoj Google račun i otvorite odjeljak “Ja na webu”.

Kliknite opciju Upravljanje mojim web-upozorenjima pa kliknite crveni gumb da biste izradili upozorenje.

Vaše će se ime pojaviti u tekstnom polju. Kliknite to tekstno polje da biste vidjeli više predloženih upozorenja.

Da biste dodali upozorenje, kliknite "Dodaj". Kliknite ikonu olovke da biste ga uredili ili ikonu otpada da biste ga izbrisali.

U padajućem izborniku "Koliko često" odaberite učestalost upozorenja.

Google računi

Upravljajte podacima pohranjenima na vašem Google računu

Google nadzorna ploča prikazuje što je pohranjeno na Google računu i pruža pregled nekih nedavnih aktivnosti računa. S jedne središnje lokacije možete lako pogledati svoje podatke i aktivnosti te pristupiti svojim postavkama za usluge kao što su Blogger, Kalendar, Dokumenti, Google+ i ostale.

Saznajte više

Posjetite Nadzornu ploču da biste vidjeli sažetak podataka koji su povezani s vašim Google računom i upravljali osobnim postavkama.

S tog mjesta možete prikazivati podatke koji su pohranjeni na vašem Google računu i upravljati tim podacima.

Pogledajte još sigurnosnih alata