Osnove obiteljske sigurnosti

Prezaposlenim roditeljima nudimo nekoliko kratkih prijedloga za zaštitu sigurnosti obitelji na mreži.

  1. Razgovarajte s članovima svoje obitelji o sigurnosti na mreži. Jasno naglasite obiteljska pravila i očekivanja u vezi s upotrebom uređaja i interneta, kao i posljedice neprikladne upotrebe. No, najvažnije je pružiti članovima obitelji osjećaj da vam se mogu bez ustezanja obratiti i zatražiti savjet kada moraju donijeti neku tešku odluku. To će im pružiti osjećaj sigurnosti kada budu sami istraživali internet i znat će kome se trebaju obratiti kada budu u nedoumici.
  2. Upotrebljavajte tehnologiju zajedno. To je dobar način da upoznate članove obitelji sa sigurnošću na mreži i pruža vam priliku za razgovor o raznim aspektima sigurnosti s kojima ćete se pritom susretati.
  3. Raspravljajte o mrežnim uslugama i web-lokacijama. Razgovarajte s članovima obitelji o tome koje vrste web-lokacija žele posjetiti i što je prikladno za određenog člana.
  4. Zaštitite zaporke. Informirajte svoju obitelj o tome kako mogu postaviti sigurne zaporke na mreži. Podsjetite ih da svoju zaporku ne daju nikome, osim možda pouzdanoj odrasloj osobi, na primjer, roditelju. Neka se obavezno odjavljuju s mrežnih računa ako upotrebljavaju javna računala u školi, kafićima ili knjižnici.
  5. Koristite se postavkama privatnosti i alatima za upravljanje dijeljenjem. Postoje mnoge web-lokacije na kojima se mogu razmjenjivati mišljenja, fotografije, videozapisi, ažuriranja statusa i ostalo. Mnoge od tih usluga nude postavke i kontrole privatnosti pomoću kojih prije objavljivanja sadržaja možete odabrati tko će ga moći vidjeti. Razgovarajte sa svojom obitelji o tome što smiju, a što ne smiju javno dijeliti. Naučite ih kako se poštuje tuđa privatnost kako ne bi odavali privatne podatke o obitelji i prijateljima te kako ne bi spominjali osobna imena u javno dijeljenim sadržajima.
  6. Provjerite dobna ograničenja: mnoge mrežne usluge, uključujući Google, postavljaju dobna ograničenja za korisnike. Na primjer, da biste imali Google račun, morate udovoljiti dobnim zahtjevima, a neki Googleovi proizvodi ograničeni su na korisnike starije od 18 godina. Uvijek provjerite uvjete upotrebe usluge web-lokacije prije nego što dopustite svojem djetetu da se registrira za račun i jasno dajte djetetu do znanja kojim web-lokacijama i uslugama smije pristupati.
  7. Naučite članove svoje obitelji odgovornoj komunikaciji. Ovo može poslužiti kao dobro temeljno pravilo: ako nešto ne bi rekao ili rekla nekome u lice, onda to nemoj niti napisati u SMS-u, e-poruci, izravnoj poruci niti objaviti kao komentar na nečijoj stranici. Razgovarajte o tome kako ono što kažete na mreži može utjecati na nečije osjećaje i osmislite obiteljske smjernice o prikladnoj komunikaciji.
  8. Razgovarajte s drugim odraslim osobama. Započnite razgovor s prijateljima, širom obitelji, učiteljima, trenerima i savjetnicima. Ostali roditelji i osobe koje rade s djecom mogu vam puno pomoći pri odabiru onog što odgovara vašoj obitelji, posebno ako se radi o tehnološkom području s kojim niste dovoljno dobro upoznati.
  9. Zaštitite svoje računalo i identitet. Upotrebljavajte antivirusni softver i redovito ga ažurirajte, osim ako imate Chromebook za koji nije potreban antivirusni softver. Razgovarajte s članovima obitelji o vrstama osobnih podataka koji se ne bi smjeli objavljivati na mreži, na primjer, osobni identifikacijski broj, telefonski broj ili kućna adresa. Upozorite ih da ne primaju datoteke i ne otvaraju privitke e-pošte koje su poslale nepoznate osobe.
  10. Nastavite. Sigurnosne mjere ne mogu biti jednokratne, tehnologija se razvija, baš kao i potrebe vaše obitelji. Svakako nastavite razgovarati. Ponovo postavite temeljna pravila, provjeravajte kako čitava obitelj napreduje i redovito razgovarajte.

Sigurnosni alati

Otkrijte pet glavnih Googleovih sigurnosnih značajki osmišljenih za očuvanje sigurnosti vaše obitelji na mreži.

Google Play

Upotreba roditeljskog nadzora za filtriranje aplikacija prema ocjeni sadržaja

Pomoću roditeljskog nadzora možete ograničiti sadržaj koji se može preuzeti ili kupiti na Google Playu. Tako ćete lakše pronaći primjeren sadržaj za sebe i svoju obitelj.

Saznajte više

Otvorite aplikaciju Trgovina Play na uređaju.

U gornjem lijevom kutu dodirnite ikonu Izbornik.

Dodirnite Postavke.

Dodirnite Roditeljski nadzor.

Uključite Roditeljski nadzor.

Izradite PIN.

Dodirnite Aplikacije i igre.

Odaberite razinu zrelosti.

YouTube

Postavite filtar koji sprječava neprimjerene sadržaje

Ako ne želite vidjeti sadržaje za odrasle ili sadržaje s dobnim ograničenjem dok pregledavate YouTube, pomaknite se na dno bilo koje stranice na YouTubeu i omogućite Sigurni način rada. Sigurni način rada pomaže filtrirati potencijalno nepoželjan sadržaj iz pretraživanja, povezanih videozapisa, popisa za reprodukciju, emisija i filmova.

Saznajte više

Pomaknite se na dno bilo koje stranice na YouTubeu i kliknite padajući izbornik u odjeljku "Sigurnost".

Odaberite opciju Uključeno ili Isključeno da biste omogućili ili onemogućili Sigurni način rada.

Da biste zaključali tu postavku, prijavite se na Google račun.

Kada se prijavite, moći ćete zaključati tu postavku.

Chrome

Određivanje sadržaja koji će se vašoj obitelji prikazivati na webu

Ako želite odrediti koje web-lokacije vaša obitelj može posjetiti na internetu, možete upotrijebiti nadzirane korisnike u Google Chromeu. Pomoću nadziranih korisnika možete provjeriti koje je stranice vaš korisnik posjetio i blokirati web-lokacije koje ne želite da korisnik vidi.

Saznajte više

Da biste postavili nadziranog korisnika na Chromebooku, idite na glavni zaslon za prijavu i kliknite "Dodaj korisnika".

Desno na zaslonu odaberite opciju "Izradi nadziranog korisnika".

Kliknite "Izradi nadziranog korisnika".

Prijavite se na račun koji će upravljati nadziranim korisnikom i kliknite "Dalje".

Odaberite korisničko ime, zaporku i sliku za nadziranog korisnika. Kliknite "Dalje".

Android

Ograničite pristup samo na odobrene aplikacije i igre

Želite li dijeliti svoj tablet bez dijeljenja svih svojih sadržaja? Na tabletima s Androidom 4.3 i novijim verzijama možete napraviti ograničene profile koji drugim korisnicima ograničavaju pristup značajkama i sadržaju na vašem tabletu.

Saznajte više

Ako ste vlasnik tableta, dodirnite Postavke → Korisnici → Dodajte korisnika ili profil.

Dodirnite Ograničeni profil → Novi profil, a zatim dodijelite naziv profilu.

Pristupom funkcijama, postavkama i aplikacijama upravljajte pomoću prekidača za uključivanje/isključiva

Pritisnite tipku za uključivanje/isključivanje da biste se vratili na zaključani zaslon i dodirnite ikonu novog profila.

Kada se sve postavi, početni je zaslon prazan. Dodirnite ikonu Sve aplikacije da biste započeli raditi s novim profilom.

Pogledajte još sigurnosnih alata