Upotreba zaštićenih mreža

Svaki put kad posjećujete web putem nepoznate ili nepouzdane mreže, primjerice, besplatnog Wi-Fi-ja u lokalnom kafiću, morate biti posebno oprezni. Pružatelj usluga može pratiti sav promet na svojoj mreži, a to može uključivati i vaše osobne podatke.

Međutim, ako upotrebljavate uslugu koja kriptira vezu s web-uslugom, to može značajno otežati "njuškanje" po vašim aktivnostima. Prema zadanim postavkama kriptiramo vezu s uslugom Gmail između računala i Googlea, čime se sprječava da drugi zaviruju u vaše aktivnosti na Googleu. Tu smo vrstu zaštite, s nazivom SSL enkripcija svih sesija, također postavili kao zadanu kada ste prijavljeni na Google disk i mnoge druge usluge.

Pratite signale o vezi s web-lokacijom dok surfate webom.

Najprije pogledajte izgleda li URL u adresnoj traci preglednika kao stvarni URL. Provjerite također počinje li web-adresa slovima https://, što znači da je veza s web-lokacijom kriptirana i otpornija na "njuškanje" ili manipuliranje. Neki preglednici u adresnoj traci uz https:// prikazuju i ikonu lokota kako bi jasnije naznačili da je veza kriptirana te da ste sigurnije povezani.

Kada ste povezani putem javne Wi-Fi mreže, a veza nije kriptirana, svatko u vašoj blizini može pratiti informacije na putu između vašeg računala i žarišne mreže Wi-Fija. Izbjegavajte važne aktivnosti, primjerice, bankovne transakcije ili kupnje, putem javnih mreža.

Ako upotrebljavate Wi-Fi kod kuće, svakako biste trebali upotrebljavati zaporku za osiguranje usmjerivača. Jednostavno slijedite upute koje ste dobili od pružatelja internetskih usluga ili proizvođača usmjerivača kako biste postavili vlastitu zaporku za usmjerivač umjesto njegove zadane zaporke koju kriminalci možda znaju. Ako uspiju pristupiti vašem usmjerivaču, kriminalci onda mogu promijeniti vaše postavke i "njuškati" po vašim aktivnostima na mreži.

I naposljetku, kao dodatni sigurnosni sloj svakako biste trebali osigurati i svoju kućnu Wi-Fi mrežu kako je drugi ne bi mogli upotrebljavati. To znači da trebate postaviti zaporku koja će štititi vašu Wi-Fi mrežu, a kao i pri odabiru svih drugih zaporki, odaberite nešto dulju i jedinstvenu kombinaciju brojeva, slova i simbola kako je drugi ne bi mogli jednostavno pogoditi. Preporučujemo da pri konfiguraciji mreže odaberete postavku WPA2 radi naprednije zaštite.

Sigurnosni alati

Otkrijte pet glavnih Googleovih sigurnosnih značajki osmišljenih za očuvanje sigurnosti vaše obitelji na mreži.

Google računi

Još bolje zaštitite svoj Google račun

Omogućivanjem potvrde u 2 koraka možete dobiti dodatan sloj sigurnosti za svoj Google račun. Ako vam je potvrda u 2 koraka uključena, Google će poslati šifru zaporke na vaš mobilni telefon kada se netko pokuša prijaviti na vaš račun s nepoznatog računala. To znači da se potencijalni napadač koji ukrade ili pogodi vašu zaporku svejedno neće moći prijaviti na vaš račun jer nema vaš telefon. Sada se možete zaštititi pomoću nečega što znate (zaporka) i nečega što imate (telefon).

Saznajte više

Pristupite svojim postavkama tako što ćete kliknuti svoje ime ili sliku u desnom kutu, a zatim kliknite "Račun".

Pri vrhu kliknite "Sigurnost". U okviru Zaporka kliknite "Postavi" pored opcije "Potvrda u 2 koraka".

Prikazat će se detaljan vodič koji će vas voditi kroz postupak postavljanja.

Zatim ćete se vratiti na postavke potvrde u 2 koraka. Pregledajte postavke i dodajte pričuvne telefonske brojeve.

Gotovi ste! Sljedeći put kada se prijavite, primit ćete SMS s kontrolnim kodom.

Chrome

Privatno pregledavanje weba

Za privatno pregledavanje weba možete upotrijebiti anonimni način u pregledniku Chrome na računalu, tabletu ili telefonu. U anonimnom načinu stranice koje posjetite i datoteke koje preuzmete ne evidentiraju se u Chromeovoj povijesti pregledavanja i preuzimanja.

Saznajte više

Kliknite izbornik Chrome na alatnoj traci preglednika → Kliknite Novi anonimni prozor.

Otvorit će se novi prozor koji će u kutu imati ikonu Anonimno. Da biste napustili prozor, jednostavno ga zatvorite.

Google računi

Vaš Google račun, na vaš način

Na stranici postavki računa možete vidjeti usluge i podatke koji su povezani s vašim Google računom i promijeniti postavke sigurnosti i privatnosti.

Saznajte više

Pristupite postavkama tako što ćete kliknuti svoje ime ili sliku u desnom kutu, a zatim kliknite "Račun".

Google računi

Primanje upozorenja ako se vaše ime pojavi na webu

Značajka Ja na webu prikazuje vam informacije koje drugi vide kada vas pretražuju na Googleu i pomaže vam upravljati tim informacijama. Omogućuje vam postavljanje Google upozorenja kako biste mogli pratiti pojavljuju li se informacije o vama na mreži te vam automatski predlaže neke pojmove za pretraživanje koje biste trebali pratiti.

Saznajte više

Prijavite se na svoj Google račun i otvorite odjeljak “Ja na webu”.

Kliknite opciju Upravljanje mojim web-upozorenjima pa kliknite crveni gumb da biste izradili upozorenje.

Vaše će se ime pojaviti u tekstnom polju. Kliknite to tekstno polje da biste vidjeli više predloženih upozorenja.

Da biste dodali upozorenje, kliknite "Dodaj". Kliknite ikonu olovke da biste ga uredili ili ikonu otpada da biste ga izbrisali.

U padajućem izborniku "Koliko često" odaberite učestalost upozorenja.

Google računi

Upravljajte podacima pohranjenima na vašem Google računu

Google nadzorna ploča prikazuje što je pohranjeno na Google računu i pruža pregled nekih nedavnih aktivnosti računa. S jedne središnje lokacije možete lako pogledati svoje podatke i aktivnosti te pristupiti svojim postavkama za usluge kao što su Blogger, Kalendar, Dokumenti, Google+ i ostale.

Saznajte više

Posjetite Nadzornu ploču da biste vidjeli sažetak podataka koji su povezani s vašim Google računom i upravljali osobnim postavkama.

S tog mjesta možete prikazivati podatke koji su pohranjeni na vašem Google računu i upravljati tim podacima.

Pogledajte još sigurnosnih alata