Kako vam pomažemo u borbi protiv krađe identiteta

Google upotrebljava različite tehnologije koje pomažu vašoj zaštiti od krađe identiteta i brinu o sigurnosti vašeg Google računa.

Potvrda u 2 koraka

Kako bismo pružili još višu razinu zaštite Google računa, svojim korisnicima nudimo potvrdu u 2 koraka. Taj alat predstavlja dodatni sloj zaštite koji za prijavu na Google račun ne traži samo zaporku, već i kontrolni kôd. Čak i ako vam je netko provalio zaporku, pogodio je ili na drugi način ukrao, napadač se neće moći prijaviti na vaš račun ako ne unese kontrolni kôd koji šaljemo na vaš mobilni telefon. Potvrdu u 2 koraka nudimo na više od 50 jezika i u 175 zemalja. Saznajte više o tome kako se postavlja potvrda u 2 koraka.

Enkripcija

Google poduzima mnoge korake kako bi očuvao sigurnost vaših podataka pred različitim napadačima i njuškalima. Prema zadanim postavkama kriptiramo vezu s uslugom Gmail između računala i Googlea čime se sprječava da drugi zaviruju u vaše aktivnosti na Googleu. Tu smo vrstu zaštite, s nazivom SSL enkripcija svih sesija, također postavili kao zadanu kada ste prijavljeni na Google disk i mnoge druge usluge.

Upozorenja o sumnjivim aktivnostima na računu

Dosad smo mnoge korisnike upozorili kada nam se učinilo da se nešto neobično događa na njihovom Google računu, primjerice, ako smo primijetili prijavu na račun za koju se čini da dolazi iz jedne zemlje ubrzo nakon prijave iz neke druge zemlje. Poruka upozorenja o neuobičajenom pristupu korisnicima prikazivala se u pristigloj pošti na usluzi Gmail. Ponekad također pozivamo korisnike da promijene zaporku ako imamo razloga smatrati da je njihov račun ugrožen.

Autentifikacija e-pošte

Kako bi spriječio zloupotrebu i uklonio neželjene poruke iz vaše pristigle pošte, Gmail upotrebljava alat za autentifikaciju e-pošte pomoću kojeg utvrđuje dolazi li poruka zaista s adrese za koju se čini da je s nje poslana. Svi aktivni korisnici usluge Gmail, kao i osobe koje s njima kontaktiraju, automatski su zaštićeni od mogućih prijetnji osobnim i financijskim podacima.

Zaštita od neželjene pošte

Gmail vas štiti od neželjenog sadržaja i štetnih e-poruka. Gmail obrađuje milijarde poruka svaki dan i postiže izvanredne rezultate kada je u pitanju zaštita korisnika od neželjene pošte. U pristigloj pošti korisnika završi manje od 1% sveukupne neželjene pošte na usluzi Gmail. Kada pošiljatelj neželjenih sadržaja pošalje novu vrstu bezvrijedne pošte, naši je sustavi često prepoznaju i blokiraju joj pristup Google računima u roku od nekoliko minuta. Time se smanjuje vjerojatnost da će te neželjene poruke moći oštetiti vaše računalo ili pokušati ukrasti vaše osobne podatke.